ЕК предупреждава България за неспазване на регламентите на ЕС относно търговията с изворни и минерални води

България разполага с два месеца, за да вземе необходимото мерки за прилагане на посоченото в мотивираното становище на Комисията. В противен случай ЕК може да реши да сезира Съда на Европейския съюз
23.09.2021 / 20:24

България продължава да позволява на минералните и изворните води с произход от същия извор да се продават с повече от едно търговско описание, посочва ЕК. Изискването за една пролет - едно търговско наименование е записано в Директива 2009/54/ЕО. Освен това, за разлика от тази директива, българското законодателство не изисква името на извора да се посочва върху етикетите на тези води.

ЕК реши днес да изпрати мотивирано становище до България за неспазване на правилата на ЕС относно естествените минерални и изворни води. Директива 2009/54/ЕО е приета с цел премахване на различията между законите на държавите -членки, регулиращи естествените минерални и изворни води, с цел защита на здравето на потребителите, защита на потребителите от заблуда и гарантиране на справедливата търговия България разполага с два месеца, за да вземе необходимото мерки за прилагане на посоченото в мотивираното становище на Комисията. В противен случай ЕК може да реши да сезира Съда на Европейския съюз.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев