Парламентът укрепва правилата за почтеност, прозрачност и отчетност

Европейски парламент
13.09.2023 / 21:08

Парламентът преразгледа вътрешните си правила в отговор на обвиненията в корупция въз основа на плана за реформи на президента от 14 точки.

Промените в Правилника за дейността на парламента бяха приети в пленарна зала днес с 505 гласа "за", 93 "против" и 52 "въздържал се".

Депутатите приеха засилена забрана за всички дейности на членовете на ЕП, които биха представлявали лобиране, задължението на членовете на ЕП да представят декларации за принос относно идеи или предложения, получени от външни участници, които да бъдат приложени към всички доклади и становища, както и по-строги наказания за нарушения на кодекса за поведение. Други въведени промени включват:

по-широки правила за публикуване на срещите, така че да се прилагат за всички членове на ЕП (не само тези, които заемат официални позиции) и да обхващат срещи с представители на трети държави;

по-строги правила относно „въртящите се врати“, като се въвежда забрана на членовете на ЕП да се ангажират с бивши членове на ЕП, които са напуснали парламента през предходните шест месеца – в допълнение към забраната за подобни дейности за бивши членове на ЕП за същия период;

разширено определение за конфликт на интереси, по-добри правила относно съответните публични декларации и правомощия за вземане на решения на компетентните органи относно това дали евродепутатите с конфликт на интереси трябва да заемат конкретни позиции;

по-ниски прагове за деклариране на възмездни дейности;

декларации за имущество в началото и в края на всеки мандат;

по-строги правила за приемане на подаръци и деклариране на пътни/дневни разходи, платени от трети страни, както като член на ЕП, така и като представител на Парламента;

по-силна роля на компетентния консултативен комитет и разширяването му, за да включва осем членове на ЕП (от пет); и специфични правила за регулиране на дейностите на неофициални групи от членове на ЕП.

Ревизиите на Правилника за дейността на Парламента се извършиха успоредно с действията, предприети от Бюрото на Парламента по части от плана от 14 точки, които вече можеха да бъдат изпълнени.

 

Следващи стъпки

Тези промени ще влязат в сила на 1 ноември 2023 г., освен когато промените упълномощават Бюрото и квесторите да приемат мерки за прилагане, които ще се прилагат незабавно. Декларациите за интереси, подадени преди тези промени, ще останат валидни до края на годината.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев