Евродепутатите призовават ЕС и Турция да търсят алтернативни начини за сътрудничество

Европейски парламент
13.09.2023 / 21:17

В годишния си доклад евродепутатите призовават ЕС и Турция да излязат от сегашната задънена улица и да намерят „паралелна и реалистична рамка“ за отношенията между ЕС и Турция.

Освен ако турското правителство не промени драстично курса си, процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да се възобнови при настоящите обстоятелства, казват евродепутатите в своя доклад, приет в сряда с 434 гласа „за“, 18 „против“ и 152 „въздържал се“.

Призовавайки турското правителство, Европейския съюз и неговите държави-членки да излязат от сегашната задънена улица и да преминат към по-тясно партньорство, евродепутатите препоръчват намирането на паралелна и реалистична рамка за отношенията ЕС-Турция и призовават Комисията да проучи възможните формати.

Евродепутатите потвърждават, че Турция остава кандидат за присъединяване към ЕС, съюзник в НАТО и ключов партньор в областта на сигурността, търговията и икономическите отношения и миграцията, като подчертават, че от страната се очаква да зачита демократичните ценности, върховенството на закона, човешките права и да спазва ЕС закони, принципи и задължения .

 

Няма връзка между процесите на присъединяване на Швеция към НАТО и Турция в ЕС

Парламентът призовава Турция да ратифицира членството на Швеция в НАТО без допълнително забавяне и подчертава, че процесът на присъединяване към НАТО на една страна не може по никакъв начин да бъде свързан с процеса на присъединяване към ЕС на друга. Напредъкът на всяка страна в ЕС остава основан на нейните собствени заслуги, подчертават евродепутатите.

Докладът приветства гласуването на Турция в подкрепа на осъждането на агресивната война на Русия срещу Украйна в Общото събрание на ООН и нейния ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на страната, като изразява съжаление, че Турция не подкрепя санкции извън рамката на ООН. Степента на привеждане на Турция в съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС падна до най-ниското си ниво от 7%, което я прави далеч най-ниската от всички страни, обхванати от процеса на разширяване.

 

Ангажимент на ЕС за подкрепа на бежанците и усилията за възстановяване след земетресението

Членовете на ЕП приветстват усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света от почти четири милиона души. Те приветстват това, че ЕС продължава да предоставя финансиране за бежанците и приемащите общности в Турция, и са силно ангажирани да поддържат това в бъдеще.

Изразявайки сърдечните си съболезнования на семействата на жертвите на опустошителното земетресение от 6 февруари 2023 г., евродепутатите заявяват, че ЕС трябва да продължи да посреща хуманитарните нужди на Турция и усилията за възстановяване. Те подчертават, че европейската солидарност може да доведе до осезаемо подобряване на отношенията между ЕС и Турция.

 

Цитат

Докладчикът Начо Санчес Амор (S&D, ES) каза:

„Наскоро станахме свидетели на подновен интерес от страна на турското правителство към съживяване на процеса на присъединяване към ЕС. Това няма да се случи заради геополитически пазарлъци, а само когато турските власти покажат реален интерес да спрат продължаващото отстъпление към основните свободи и върховенството на закона в страната. Ако турското правителство наистина иска да съживи пътя си към ЕС, то трябва да демонстрира това чрез конкретни реформи и действия, а не изявления.

 

Заден план

Преговорите за присъединяване към ЕС на практика са в застой от 2018 г. поради влошаването на върховенството на закона и демокрацията в Турция.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев