За осма поредна година военнослужещи от Специалните сили почетоха паметта на героите от Каймакчалан

...............................................
14.09.2023 / 11:01

Каймакчалан в Република Гърция българска делегация почете паметта на героично загиналите български воини по време на Първата световна. Заслужена почит отдадоха военнослужещи от Специалните сили, общественици и родственици. Със заупокойна молитва, отслужена от негово високоблагоговейнство свещеноиконом Фотий, всички заедно се помолиха за душите на загиналите на връх Каймакчалан и в тяхна памет поднесоха венци цветя.

„На този връх са загинали много хора, приканвам ви да почетем паметта на нашите герои и на всички загинали. Тяхната саможертва трябва да ни напомня да правим всичко необходимо, за да се избегнат войните. Нека винаги да помним, да тачим и да се прекланяме пред тези хора, които със саможертвата си сътвориха историята на нашата Родина“, посочи в словото си командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

На церемонията, организирана от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), присъстваха още заместник-командирът на корпуса на НАТО за бързо развръщане в Солун генерал-майор Валентин Кръстев, председателят на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание Христо Гаджев, о.з.генерал Константин Попов - началник на отбраната в периода 2016 г. - 2017 г., военният аташе на България в Гърция полковник Милчо Игнатов, депутати, дипломати, родственици на участниците в сраженията, родолюбиви българи.

„Мисия на всички нас, българите, е да почетем паметта както на всички загинали за България, така и хората, които са се били от другата страна, защото всеки е изпълнявал своя воински дълг и трябва да уважаваме това“, каза в обръщението си Христо Гаджев. „Надали има българи, които да нямат предци, участвали във войната и оставили костите си по бойните полета. Наш дълг е да ги браним, защото за нас думи като род, Родина, България са важни“, допълни той.

На 12 септември преди 107 години започва една от най-епичните и решителни битки в българската военна история. През далечната 1916 г. български пехотни полкове защитават върха в продължение на 46 дни от настъплението на Сръбската дивизия. Благодарение на самоотвержените офицери, подофицери и войници, показали изключително мъжество и твърдост, многократните атаки на противника са героично отблъсквани.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев