Награда Сахаров 2023: номинираните

Церемония по връчване на наградата „Сахаров“ за 2022 г.: представители на украинския народ с председателя на парламента Роберта Мецола
20.09.2023 / 20:46

Обявени са номинираните за наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. - наградата на Европейския парламент за правата на човека.

Всяка година Парламентът присъжда наградата "Сахаров", за да отличи изключителни личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. През 2022 г. победителите бяха смелите хора на Украйна, представени от своя президент, избрани лидери и гражданско общество.

Номинациите се правят от политически групи или от най-малко 40 евродепутати. Тазгодишните номинации бяха представени по време на среща на комисиите по външни работи и развитие и подкомисията по правата на човека на 20 септември 2023 г.

 

Номинирани за наградата "Сахаров" за 2023 г.

 

Номинираните са:

Махса Амини и жените на Иран бяха номинирани от Европейската народна партия. 22-годишната кюрдка беше на посещение в Техеран през септември 2022 г., когато беше арестувана и пребита от така наречената морална полиция за носене на хиджаб по „неправилния“ начин. Смъртта й няколко дни по-късно предизвика масови протести в Иран, начело с жените. Под мотото "Жена, живот, свобода" те протестират срещу закона за хиджаба и други дискриминационни закони.

Социалистите и демократите и Renew Europe също номинираха Махса Амини и движението Жена, живот, свобода като представители на борбата за правата на жените в Иран

Афганистанските образователни активисти Марзия Амири, Парасто Хаким и Матиула Веса бяха номинирани от Петрас Аущревичус, Хана Нойман и 57 други евродепутати. Амири основа най-голямата мрежа от тайни домашни училища в Афганистан. Хаким помогна за създаването на 90 училища в общността в провинция Урузган. След превземането на талибаните тя инициира тайни училища. Уеса, който оспори декретите на талибаните и продължи да се застъпва за образованието на момичетата, беше отвлечен преди пет месеца.

Номинацията на групата на Европейските консерватори и реформисти е проевропейският народ на Грузия и Нино Ломджария, бивш обществен защитник на Грузия, за усилията за защита на техните права и защита на демокрацията. Като обществен защитник, Ломджария се застъпи за правата на хората, изправени пред дискриминация - онези, които са избягали от окупираните от Русия региони на Грузия, етнически и религиозни малцинства, деца и хора с увреждания - и за свободата на словото.

Групата Identity and Democracy номинира Илон Мъск за разкриване на практики от предишното ръководство на Twitter (сега X), които са били в ущърб на свободата на изразяване на потребителите. Той иска да се сложи край на тези практики и е против да се отказва трибуна на някого заради политическите му възгледи.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс номинира Ванеса Накате, млада угандийка, ангажирана с борбата срещу изменението на климата и за човешките права. Тя основа първата глава на движението за климата Fridays For Future в Уганда и, с други млади хора в Африка, движението Rise Up.

Тили Мец и 42 други евродепутати номинираха Вилма Нунес де Ескорсия и монсеньор Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа. Нунес се бори за човешките права на никарагуанците от десетилетия. Въпреки преследването, тя остава в страната си. Алварес, епископ на Матагалпа, е един от най-отявлените критици на режима на президента Даниел Ортега. През февруари 2023 г., след като отказа да напусне страната, той беше осъден на 26 години затвор и гражданството му беше отнето.

Номинацията на групата на левицата са жени, борещи се за безплатен, безопасен и законен аборт: Юстина Видржинска, Морена Херера и Колийн Макникълас. Wydrzyńska е полска защитничка на правата на жените и член на Abortion Dream Team, която беше осъдена на осем месеца общественополезен труд за това, че е помогнала на жена да направи аборт в Полша. Ерера е феминистка и социална активистка, застъпваща се за безопасен и законен достъп до аборти в Ел Салвадор. МакНикълъс е американски акушер-гинеколог със сериозен опит в областта на висококачествените грижи за пациентите и въздействащо застъпничество за репродуктивното здраве.

 

Заден план

Годишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи от 1988 г. насам. Тя е кръстена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и има награден фонд от 50 000 евро.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев