Свободно движение: Шенгенска реформа за осигуряване на граничен контрол само в краен случай

Европейски парламент
20.09.2023 / 20:58

Членовете на Комисията по граждански свободи подкрепиха предложения, които означават, че граничният контрол в Шенгенското пространство за свободно движение може да бъде въведен отново само когато е абсолютно необходимо.

В сряда евродепутатите приеха проектодоклад за реформата на Кодекса на шенгенските граници с 39 гласа „за“, 13 „против“ и 12 „въздържал се“ и разрешиха започването на преговори със Съвета с 49 гласа „за“, 14 „против“ и 0 въздържали се . В отговор на все по-постоянния граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство, предложението има за цел да изясни правилата, да засили свободното движение в рамките на ЕС и да въведе целенасочени решения за истинските заплахи.

Евродепутатите искат да осигурят съгласувана реакция на ЕС в случаи на широкомащабни обществени трансгранични здравни спешни случаи, позволявайки временни ограничения за влизане в Шенгенското пространство, но освобождавайки от тях граждани на ЕС, дългосрочно пребиваващи и търсещи убежище.

Като алтернатива на граничния контрол, новите правила ще насърчат полицейското сътрудничество в граничните региони. Когато граждани на трети държави с нелегален статут са задържани по време на съвместни патрули и има доказателства, че са пристигнали директно от друга държава от ЕС, тези хора могат да бъдат прехвърлени в тази държава, ако тя участва в съвместни патрули. Депутатите искат да изключат няколко категории, включително непридружени непълнолетни, от подобни връщания.

 

Обоснован и ограничен във времето граничен контрол, за максимум две години, когато е необходимо

В текста евродепутатите предлагат ясни критерии за налагане на граничен контрол в отговор на сериозни заплахи, които застрашават функционирането на Шенгенското пространство. Трябва да има обоснована причина, като например „идентифицирана и непосредствена“ заплаха от тероризъм, с по-строги срокове за граничен контрол в отговор на предвидими заплахи, до максимум осемнадесет месеца. Ако заплахата продължава, с решение на Съвета може да бъде разрешен допълнителен граничен контрол.

Предложенията ще позволят също така повторното въвеждане на граничен контрол в няколко държави, когато Комисията получи известия за особено сериозна заплаха, засягаща повечето държави едновременно, за период до две години.

В същото време евродепутатите предлагат от предложението да бъдат премахнати някои понятия, свързани с миграцията. Те твърдят, че разпоредбите относно инструментализацията на мигрантите (където трети държави улесняват или насърчават мигрантите да преминат на територията на ЕС с цел дестабилизиране на държавите) трябва да бъдат обхванати от отделно, специално предложение, което законодателите на ЕС също обсъждат в момента.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Силви Гийом (S&D, Франция) каза: „Защитата на Шенгенското пространство за свободно движение и това, което то представлява за 450 милиона европейци, е в основата на този доклад. Преговорите бяха трудни, но се радвам, че успяхме да защитим същността на едно от най-големите постижения на Европейския съюз.

 

Заден план

Парламентът призова за реформа на Кодекса на шенгенските граници „за укрепване на взаимното доверие и солидарност и за защита на целостта и пълното възстановяване на Шенгенското пространство“, което в момента обхваща 27 държави.

В решение от април 2023 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че граничният контрол, въведен отново поради сериозни заплахи, не може да надвишава шест месеца и може да бъде удължен само при възникване на нова заплаха, освен ако няма изключителни обстоятелства, които поставят цялостното функциониране на Шенгенското пространство е изложено на риск.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев