Устойчиви доставки на критични суровини, които са от решаващо значение за индустрията на ЕС

Европейски Парламент
22.09.2023 / 21:24

Евродепутатите искат Европа да бъде по-малко зависима от вноса на критични суровини, които са от решаващо значение за нейните стратегически отрасли.

За да стане климатично неутрален, енергийно ефективен и по-конкурентоспособен в цифровата ера, ЕС ще се нуждае от повече критични суровини като литий и кобалт за производството на батерии и електрически двигатели. Тези технологии позволяват развитието на стратегически сектори: възобновяема енергия, електрически автомобили и цифрови технологии.

Зеленият и цифровият преход също ще стимулират повишено търсене на критични суровини (до 2050 г. търсенето на литий в ЕС може да достигне до 21 пъти нивото през 2020 г.).

Глобалните вериги за доставки, които вече бяха разтегнати, бяха допълнително засегнати от пандемията Covid-19, което доведе до недостиг на критични суровини в Европа и постави индустрията пред предизвикателства при осигуряването на достъп до ресурси.

Руската война срещу Украйна и все по-агресивната китайска търговска и индустриална политика означават, че кобалтът, литият и другите суровини са се превърнали в геополитически проблем.

 

Обръщане на зависимостта на ЕС от вноса

ЕС е изправен пред затруднения и уязвимости по веригата на доставки поради силната си зависимост от внос от единични източници и намаляващия брой доставчици. В момента Китай произвежда 86% от световното предлагане на редкоземни метали. ЕС внася 93% от своя магнезий от Китай, 98% от своя борат от Турция и 85% от своя ниобий от Бразилия.

През септември 2023 г. Парламентът прие позицията си относно законодателството в областта на критичните суровини, призовавайки ЕС да увеличи капацитета си за преработка по веригата на стойността и да може да произвежда най-малко 40% от годишното си потребление на стратегически суровини до 2030 г.

Евродепутатите искат ЕС да диверсифицира източниците на доставка на критични суровини и да намали зависимостта си от няколко страни извън ЕС. Те искат по-малко бюрокрация, повече иновации и повишена роля на заместващите продукти по веригата на стойността.

Те също така искат подкрепа за по-малките компании, икономически стимули за компаниите да инвестират и произвеждат в Европа, повече изследвания и разработки на алтернативни материали и по-екологични методи за добив и производство.

Докладът предлага ЕС да осигури стратегически дългосрочни партньорства с държави извън ЕС. Такива партньорства трябва да включват трансфер на знания и технологии, обучение и повишаване на уменията за нови работни места.

 

Рециклиране на суровини в ЕС

Суровините, които могат да бъдат рециклирани от по-стари продукти, са известни като вторични суровини. Депутатите искат да насърчат рециклирането и възстановяването на критични суровини от потоците от минни, преработвателни и търговски отпадъци, за да осигурят надежден, сигурен и устойчив достъп до тях и да увеличат използването на заместители на суровини. Те също така искат специални цели за рециклиране на критични суровини, със стабилна рамка за мониторинг.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев