Адмирал Емил Ефтимов: Модернизацията на Българската армия е в ход, оптимист съм и за проекта на Сухопътните войски

...........................................................
27.09.2023 / 18:41

„Модернизацията е в ход. Оптимист съм и за проекта за новите машини за Сухопътните войски. Правителството одобри проекта и в Народното събрание ще защитим нашите аргументи. Надявам се на мъдростта и държавническото мислене на отговорните лица този проект да стартира, за да видят военнослужещите отношението на държавата и признанието за своя труд“. Това заяви днес, 27 септември, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при своето гостуване в студиото на „Денят започва“ на БНТ1. Той отбеляза, че с този модернизационен проект Сухопътните войски ще получат тласък, свързан не само със състоянието на въоръжението и техниката, но най-вече с хората и тяхната мотивация. „Заплата, социални придобивки, статут – те вървят паралелно с предоставените на военнослужещия въоръжение и техника“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов поясни, че в настоящия проект за пехотата се предвиждат около 50 машини повече в сравнение с предходните предложения. „Предоставя се комплексна способност, която дава възможност да комплектуваме основните способности на една бригада. Веднага ставаме оперативно съвместими с нашите съюзници и може да изпълняваме задачите си в национален и колективен формат“, заяви адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната още веднъж подчерта голямото натоварване на личния състав на Сухопътните войски по трите мисии на Въоръжените сили. „Признание към Сухопътните войски – една рота в Косово, една рота в Босна и Херцеговина, три роти на границата, групи за ремонт на оградата, като това е в ротация и съчетано с учения и много други дейности“, каза адмирал Ефтимов.

Той посочи, че съвместните учения са колективният отговор на системата за сигурност на НАТО, в която сме пълноправен член. „Ученията стават все по-динамични, по-комплексни. Пращаме послание, че сме заедно. Военнослужещите виждат с очите си, че има смисъл това, което правим“, каза адмирал Ефтимов. „Много важно е възпирането, то отказва потенциалния агресор. Демонстрираме както в национален, така и в колективен мащаб това, че имаме способности, с които един потенциален агресор би трябвало да се съобразява“, допълни той.

България е поставила в дневния ред на Алианса проблемните въпроси по сигурността в Югоизточния фланг, на базата на което са взети решенията, потвърдени на Срещата на върха във Вилнюс. „Като държава подкрепихме три решения: създаването на многонационален дивизионен щаб на наша територия, инвестирането във войсковия район на Кабиле – в интерес на Българската армия и с възможност да приемаме сили и средства на НАТО, и подкрепа за инициативата на Румъния за създаването на регионално командване на Специалните сили на ротационен принцип“, посочи началникът на отбраната.

Той акцентира върху важния за Източния фланг процес на планиране и изграждане на отбранителни способности в Алианса. „Когато се разпределят цели по способности, да се има предвид ангажимента на нашите държави по Югоизточния фланг и общите фондове на Алианса да засегнат и нашата инфраструктура“, отбеляза началникът на отбраната. Той бе категоричен, че всяка инициатива има пряко отношение към Инвестиционната план програма, която се разработва в Министерството на отбраната и трябва да бъде представена пред правителството и Народното събрание до месец ноември. „Всяка инициатива е остойностена и е включена в Инвестиционната план програма. Силно се надявам този документ да стане работещ, защото това дава визията на държавата и ще стане настолна книга за това каква армия ще може да изградим до 2032 г.“, заключи адмирал Ефтимов.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев