Опасностите при криптовалутата и ползите от законодателството на ЕС

Европейският парламент даде зелена светлина на нова рамка за регулиране на нестабилния свят на криптовалутите
27.09.2023 / 18:49

Използването на крипто-активи и технологията зад тях се оказа едновременно изключително обещаващо и проблематично. Ето защо ЕС работи върху правила, които да подпомогнат развитието на тези технологии и използването им в ЕС, като същевременно защитават потребителите.

 

Рискове от крипто-активи

Част от привлекателността на криптоактивите е избягването на необходимостта от централен регистър и институция, което позволява безопасни и лесни транзакции между две страни без посредник. Това създаде необходимост от ново законодателство на ЕС за повишаване на защитата срещу значителни рискове.

 

Рискове за потребителите, компаниите и пазарите

Целта на новите разпоредби е да се справят с много рискове, породени от криптоактиви. Понастоящем, когато работят с криптоактиви, хората не са обхванати от правилата на ЕС за защита на потребителите и често не са добре информирани за рисковете, което може да означава, че губят пари. Широко разпространеното използване на крипто-активи без регулиране може да доведе до финансова нестабилност , манипулиране на пазара и финансови престъпления . Тъй като транзакциите са до голяма степен анонимни, криптовалутите се използват широко за престъпни дейности . След войната в Украйна страните от ЕС ограничиха търговията с криптоактиви за използване в Русия или с руско дружество.

 

Влияние върху околната среда

Технологията използва огромни количества електроенергия, което води до голям отпечатък върху околната среда. Според изчисленията консумацията на енергия от биткойн е равна на тази на малка страна.

 

Ползите от новото крипторегулиране на ЕС

ЕС работи върху нови правила, регулиращи пазарите на криптоактиви, за да увеличи потенциала на криптоактивите и да ограничи потенциалните заплахи. През юни 2022 г. преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение. То беше официално одобрено от Парламента през април 2023 г. и от държавите от ЕС в Съвета през май 2023 г., което беше последната стъпка от законодателния процес .

За да насърчат разработването и използването на тези технологии, новите правила имат за цел да осигурят правна сигурност, да подкрепят иновациите, да защитят потребителите и инвеститорите и да гарантират финансова стабилност.

 

Осигуряване на финансова стабилност и защита на потребителите

Чрез регулиране на публични оферти на крипто-активи, правилата гарантират финансова стабилност. Правилата обхващат прозрачност, разкриване, разрешение и надзор на транзакциите. Депутатите искат издаването на някои от токените да се контролира от Европейския орган за ценни книжа и пазари и Европейския банков орган.

Предприятията, занимаващи се с крипто-активи, ще трябва да информират по-добре потребителите за рисковете, разходите и таксите.

Парламентът също така прие правила през март 2022 г. относно използването на технологии за разпределена книга , като блокчейн, за търговията с криптоактиви. Такива технологии позволяват запис на взаимодействия и прехвърляне на крипто-активи. Целта на това законодателство е да насърчи разработването на решения за търговия с крипто-активи , като същевременно се запази високо ниво на финансова стабилност, прозрачност и интегритет на пазара.

 

Намаляване на въглеродния отпечатък на криптовалутите

За да намалят високия въглероден отпечатък на криптовалутите, новите правила задължават доставчиците на услуги за значителни криптоактиви да разкриват своята консумация на енергия.

 

Предотвратяване на използването на крипто пари за престъпни дейности

През април 2023 г. Парламентът също така одобри правила на ЕС, които позволяват проследяването и идентифицирането на трансфери на криптоактиви, за да се предотврати използването им при пране на пари, финансиране на тероризъм и други престъпления. Новият закон позволява и блокиране на подозрителни транзакции. Правилата обхващат транзакции с крипто активи над 1000 евро. Новият закон беше официално одобрен от Съвета през май 2023 г.

 

Справяне с укриването на данъци и избягването на данъци

През октомври 2022 г. Криптоактивите са цифрови активи, които могат да се използват като средство за обмен или за инвестиции. За разлика от традиционното банкиране, няма нужда от централен регистър - те са базирани на технология за разпределен регистър, която позволява транзакциите да се записват сигурно от мрежа от компютри. Те са частни; не е издаден или гарантиран от централна банка или публичен орган. „Крипто“ в името им загатва за сигурност – те са защитени с криптография.

 

Криптовалути

Първите крипто-активи бяха биткойни, въведени през 2008 г. като криптовалута - метод на плащане, алтернативен на валутите, емитирани от централната банка. До 2020 г. е имало 5600 различни криптовалути с приблизителна глобална стойност от 250 милиарда евро (все още сравнително малък дял от стойността на всички пари). Това поколение крипто-активи обикновено не е подкрепено с активи, които притежават присъща стойност и тяхната стойност често е доста променлива, което ограничава практическата им употреба, превръщайки ги във форма на рискова инвестиция, а не в полезна валута.

 

Токени и стабилни монети

Токените са по-нови крипто-активи; те са цифрово представяне на интереси или права върху определени активи. Те обикновено се издават за набиране на капитал за нови предприемачески проекти или стартиращи фирми.

Въвеждането на нови продукти като стабилни монети , които биха могли да бъдат по-стабилен метод на плащане, тъй като тяхната стойност е подкрепена от реални активи, носи нови възможности за иновации и използване в по-голям мащаб. С това се появяват по-големи заплахи.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев