Излезе от печат книгата на отец Неофит Рилски за историята на Рилския манастир

...........................................................
01.10.2023 / 18:12

По случай 230-годишнината от рождението на йеромонах Неофит Рилски – духовник, учител, педагог, книжовник и просветител на Възраждането, братството на Рилската света обител преиздаде в осъвременен текст първото описание на историята на Манастира, написано от о. Неофит и отпечатано за първи път през 1879 г. в София.

Книгата със заглавие „Описание на българския свещен Рилски манастир“ представя с дълбочина и наситеност историята на Обителта от нейното основаване през X в. от първия заселник на Рилската пустиня – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, до времето, в което живее о. Неофит. „Описанието“ е най-достоверното свидетелство за положението на Рилския манастир от този период.

Авторът представя целия манастирски комплекс, прилежащите имоти на манастира, описва ежедневието на монасите, богослужебното правило и реда в Обителта.

При осъвременяването на текста е съхранени автентичността на духа и колорита на езика на йеромонах Неофит Рилски, съобщават от Българска патриаршия.

Книгата е с твърди корици, обема 334 страници, от които последните 72 съдържат художествени фотографии, свързани с живота и творчеството на о. Неофит; цената ѝ е 22 лв.

Настоящото издание за пръв път предоставя възможност на „боголюбивите и любомъдри читатели“ да се запознаят и съпреживеят историята на тази „светиня на българския народ“…

За информация и поръчки: library.rila.monastery@gmail.com, 0879972003

Източник: https://www.bg-patriarshia.bg
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев