Евродепутатите приемат нов търговски инструмент за защита на ЕС от икономическо изнудване

Европейски Парламент
03.10.2023 / 17:06

Новият търговски инструмент е замислен предимно като възпиращ фактор, но той ще позволи на ЕС да се бори с икономическата принуда и да отговори със свои собствени контрамерки.

С 578 гласа "за", 24 "против" и 19 "въздържал се". Парламентът одобри във вторник нов търговски инструмент, който да позволи на ЕС да реагира, в съответствие с международното право и като последна мярка, ако ЕС или държавите-членки са изправени пред икономическо изнудване от страна на чужда държава, която иска да повлияе на конкретна политика или позиция.

Инструментът за борба с принудата (ACI) се стреми да защити суверенитета на ЕС и държавите-членки в геополитически контекст, където търговията и инвестициите са все по-оръжие от чужди сили.

 

Какво е принуда?

Съгласно регламента икономическа принуда възниква, когато страна извън ЕС се опитва да окаже натиск върху ЕС или държава-членка да направи конкретен избор чрез прилагане или заплаха да приложи търговски или инвестиционни мерки. Въпреки че този вид принуда подкопава стратегическата автономия на ЕС, той не е обхванат от споразумението на Световната търговска организация (СТО). Механизмът на СТО за уреждане на спорове не е наличен специално за случаи на икономическа принуда, освен ако те не включват и аспекти, които нарушават правилата на СТО.

Съгласно новите правила Комисията ще има четири месеца, за да разследва потенциална принуда. Въз основа на констатациите си Съветът ще разполага с осем до десет седмици, за да реши - с квалифицирано мнозинство - дали е налице принуда. Въпреки че основната цел ще бъде да се включи в диалог, за да се убедят властите на страната извън ЕС да прекратят своята принуда, ако тези усилия се провалят, ЕС ще разполага с широк набор от контрамерки. Ако бъде установена принуда и държавите-членки се съгласят, Комисията ще разполага с шест месеца, за да очертае подходящия отговор, като информира Парламента и Съвета на всички етапи.

 

Потенциални контрамерки

Членовете на ЕП засилиха възпиращия аспект на инструмента, като включиха изчерпателен списък от потенциални отговори, достъпни за ЕС, включително ограничения в търговията със стоки и услуги, права върху интелектуална собственост и преки чуждестранни инвестиции. Ще бъде възможно и налагането на ограничения върху достъпа до пазара на обществени поръчки на ЕС, капиталовия пазар и разрешаването на продукти съгласно химическите и санитарните правила.

 

Възстановяване на нараняването

Съгласно новите правила ЕС може да търси „обезщетение“ от принудителната държава извън ЕС. Комисията може също да приложи мерки за налагане на тези репарации.

 

Цитат

Бернд ЛАНГЕ (S&D, Германия), докладчик и председател на комисията по международна търговия, каза: „Този ​​инструмент позволява бърза реакция срещу принудителни мерки, срещу натиск от други държави. Въведохме ясни срокове и ясни дефиниции, за да кажем какво е принудителна мярка е и как да реагираме на него. Вече разполагаме с широк набор от контрамерки и сме напълнили инструментариума си със защитни инструменти. Докато този инструмент против принуда трябва да действа като възпиращо средство, ние също ще можем да предприемем действия, ако е необходимо за защита на суверенитета на Европейския съюз“.

 

Следващи стъпки

След като бъде официално приет от Съвета - очаква се през октомври -, регламентът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник.

 

Заден план

Комисията предложи механизма през декември 2021 г., водена от искане на Европейския парламент и в отговор на икономическия натиск, упражняван от САЩ по време на администрацията на Тръмп, заедно с многобройните конфронтации между ЕС и Китай. Този нов инструмент допълва серия от инструменти за търговска защита, приети през последните години. През май лидерите на Г-7 обявиха стартирането на координационна платформа срещу икономическата принуда, повтаряйки инициативата на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев