Закон за свободата на медиите: Евродепутатите затягат правилата за защита на журналистите и медиите

Европейски Парламент
03.10.2023 / 17:21

В отговор на нарастващите заплахи за свободата на медиите и жизнеспособността на индустрията, евродепутатите приеха своята позиция относно закон за укрепване на прозрачността и независимостта на медиите в ЕС.

В своята позиция относно Европейския закон за свободата на медиите , приет с 448 гласа „за“, 102 „против“ и 75 „въздържал се“ във вторник, Парламентът иска да задължи държавите-членки да осигурят плурализъм на медиите и да защитят независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса.

Евродепутатите искат да забранят всички форми на намеса в редакционните решения на медиите и да предотвратят оказването на външен натиск върху журналисти, като например принуждаването им да разкрият източниците си, достъп до криптирано съдържание на техните устройства или насочване към тях с шпионски софтуер.

Използването на шпионски софтуер може да бъде оправдано, твърдят евродепутатите, като „последна мярка“ за всеки отделен случай и ако е разпоредено от независим съдебен орган за разследване на сериозно престъпление, като тероризъм или трафик на хора.

 

Прозрачност на собствеността

За да оцени независимостта на медиите, Парламентът иска да задължи всички медии, включително микропредприятията, да публикуват информация за тяхната структура на собственост.

Членовете също така искат медиите, включително онлайн платформи и търсачки, да докладват за средствата, които получават от държавна реклама, и за държавната финансова подкрепа. Това включва средства от страни извън ЕС.

 

Разпоредби срещу произволни решения от големи платформи

За да се гарантира, че решенията за модериране на съдържание от много големи онлайн платформине оказват негативно влияние върху свободата на медиите, евродепутатите призовават за създаването на механизъм за управление на заповедите за сваляне на съдържание. Според евродепутатите платформите трябва първо да обработят декларации, за да разграничат независимите медии от ненезависимите източници. След това медиите трябва да бъдат уведомени за намерението на платформата да изтрие или ограничи съдържанието им заедно с 24-часов прозорец, в който медиите да отговорят. Ако след този период платформата все още счита, че медийното съдържание не отговаря на нейните правила и условия, те могат да пристъпят към изтриване, ограничаване или отнасяне на случая до националните регулатори, за да вземат окончателното решение незабавно. Въпреки това, ако медийният доставчик прецени, че решението на платформата няма достатъчно основания и подкопава свободата на медиите, той има право да отнесе случая до извънсъдебен орган за разрешаване на спорове.

 

Икономическа жизнеспособност

Държавите-членки трябва да гарантират, че обществените медии разполагат с адекватно, устойчиво и предвидимо финансиране, разпределено чрез многогодишни бюджети, казват евродепутатите.

За да се гарантира, че медиите няма да станат зависими от държавната реклама, те предлагат таван за публична реклама, разпределена за един медиен доставчик, онлайн платформа или търсачка, на 15% от общия бюджет за реклама, разпределен от този орган в дадена страна от ЕС. Евродепутатите искат критериите за разпределяне на публични средства за медиите да бъдат публично достъпни.

 

Независим медиен орган на ЕС

Парламентът също така иска Европейският съвет за медийни услуги – нов орган на ЕС, който ще бъде създаден чрез Закона за свободата на медиите – да бъде правно и функционално независим от Комисията и да може да действа независимо от нея. Членовете на ЕП също настояват за независима „експертна група“, представляваща медийния сектор и гражданското общество, която да съветва този нов съвет.

 

Цитат

„Не трябва да си затваряме очите за тревожното състояние на свободата на пресата по света и в Европа“, каза докладчикът Сабине Верхейен (ЕНП, Германия) преди гласуването. „Медиите не са просто бизнес. Освен икономическото си измерение, то допринася за образованието, културното развитие и приобщаването в обществото, като защитава основните права като свободата на изразяване и достъпа до информация. С този законопроект постигаме важен законодателен крайъгълен камък, за да защитим многообразието и свободата на нашата медийна среда и нашите журналисти и да защитим нашите демокрации“.

 

Следващи стъпки

След като парламентът прие позицията си, преговорите със Съвета ( който постигна съгласие по позицията си през юни 2023 г. ) относно окончателния вид на закона вече могат да започнат.

 

Отговаряне на притесненията на гражданите

С приетата днес позиция Парламентът отговаря на исканията на гражданите, изложени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално в предложение 27 относно медиите, фалшивите новини, дезинформацията, проверката на фактите, киберсигурността (параграфи 1, 2), и в предложение 37 относно информацията, участието и младежта на гражданите (параграф 4 ).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев