Нарушения на правата на човека в Афганистан, Чечня и Египет

Европейски Парламент
05.10.2023 / 21:45

В четвъртък Европейският парламент прие три резолюции относно положението с човешките права в Афганистан, Чечня и Египет.

 

Ситуацията с правата на човека в Афганистан, по-специално преследването на бивши държавни служители

Парламентът категорично осъжда тежките нарушения на правата на човека в Афганистан и предупреждава, че след превземането на страната от талибаните честотата на нарушенията на правата на човека е нараснала експоненциално в страната. Това включва зашеметяващото потисничество на жените и момичетата, политика на апартейд между половете и насочване към организации на гражданското общество и защитници на човешките права.

Депутатите призовават де факто властите в Афганистан да изпълнят изцяло своя публично обявен ангажимент за обща амнистия на бивши правителствени служители и бивши членове на силите за национална сигурност, които са подложени на произволни задържания, извънсъдебни убийства, насилствени изчезвания и изтезания. Те също така настояват за отмяна на строгите ограничения върху правата на жените и момичетата в съответствие с международните задължения на Афганистан.

Парламентът също така осъжда талибаните за тяхното брутално преследване на християни и други религиозни малцинства като част от усилията за изкореняването им от страната. Депутатите призовават ЕС и държавите-членки да засилят подкрепата си за афганистанското гражданско общество, включително чрез финансиране на специфични програми за помощ и защита на защитниците на правата на човека.

 

Текстът беше приет с 519 гласа „за“, 15 „против“ и 18 „въздържал се“. Ще бъде достъпен изцяло тук. (05.10.2023 г.)

 

Египет, по-специално присъдата на Хишам Касем

Депутатите настояват за незабавното и безусловно освобождаване на Хишам Касем, осъден през септември на шест месеца затвор и глоба по обвинение в клевета и клевета за онлайн публикация, критикуваща бившия египетски министър Абу Ейта. Те призовават египетските власти да оттеглят всички политически мотивирани обвинения срещу него и призовават делегацията на ЕС и представителите на държавите-членки да го посетят в затвора.

Преди президентските избори през декември 2023 г. в Египет г-н Касем изигра ключова роля в основаването на Free Current, коалиция от либерални опозиционни партии и личности.

Членовете на ЕП подчертават значението на провеждането на надеждни, свободни и честни избори в Египет и призовават властите да спрат тормоза на мирни опозиционни фигури, включително амбициозни кандидати за президент като бившия парламентарист Ахмед Ел Тантави,

Евродепутатите също така призовават египетските власти да поддържат върховенството на закона, свободата на изразяване, пресата, медиите и сдружаването и независима съдебна система. Те настояват за освобождаването на десетки хиляди затворници, произволно задържани за мирно изразяване на мнение.

Текстът беше приет с 379 гласа "за", 30 "против" и 31 "въздържал се". Ще бъде достъпен изцяло тук. (05.10.2023 г.)

 

Случаят на Зарема Мусаева в Чечения

Депутатите остро осъждат отвличането и политически мотивираното задържане на Зарема Мусаева, призовавайки чеченските власти незабавно да я освободят и да й осигурят подходящи медицински грижи.

Г-жа Мусаева (съпруга на бившия съдия от Върховния съд на Чечения Саиди Янгулбаев и майка на правозащитника Абубакар и опозиционните блогъри Ибрахим и Байсангур Янгулбаеви) беше осъдена на пет години затвор по обвинения в измама и нападение срещу властите. Евродепутатите смятат това за отмъщение за законната работа в областта на правата на човека и политическите възгледи на нейните синове.

Осъждайки бруталните атаки и репресиите срещу гражданското общество, медиите и опозицията в Чечня, евродепутатите искат властите незабавно да прекратят всички форми на тормоз. Чеченското правителство трябва да проведе прозрачно и задълбочено разследване на тези атаки и да потърси отговорност от виновните.

Резолюцията, приета от евродепутатите, призовава международната общност и ЕС да реагират на изключително тревожната ситуация с правата на човека в Русия и по-специално в Чечения и да увеличат помощта за чеченските политически затворници и дисиденти.

Текстът беше приет с 502 гласа "за", 13 "против" и 28 "въздържал се". Ще бъде достъпен изцяло тук. (05.10.2023 г.)

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев