Дългосрочно решение за финансовите нужди на Украйна

Европейски Парламент
05.10.2023 / 21:55

При гласуване в четвъртък евродепутатите подобриха и одобриха предложение за инструмент от 50 милиарда евро в подкрепа на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна от 2024 г.

Комисиите по бюджети и по външни работи приеха с 86 гласа „за“, 6 „против“ и 2 „въздържал се“ позицията си относно предложения механизъм за Украйна , значителен пакет за помощ за годините 2024-2027 г., укрепващ демократичната отчетност на механизма, насърчаващ многопартийната демокрация и Привеждане на Украйна в съответствие с изискванията за присъединяване към ЕС.

 

Необходимо е спешно приемане в съответствие с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС

Предложеният механизъм за Украйна е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС , за който са необходими корекции, тъй като той е силно изчерпан след многобройните кризи, настъпили от 2021 г. насам. Депутатите настояват механизмът, заедно с целия преразглеждане на бюджета, трябва да бъде договорено възможно най-скоро, тъй като няма да има разпоредби за помощ за Украйна от 2024 г. Пакетът трябва да бъде включен и в годишния бюджет за следващата година, който ще бъде договорен през ноември.

 

Използване на руски активи, борба с корупцията

Едно от основните искания на евродепутатите е активите от Руската федерация или други субекти или лица, пряко свързани с агресивната война на Русия, да бъдат използвани за възстановяване на Украйна. Евродепутатите засилиха разпоредбите за борба с измамите, корупцията, конфликтите на интереси и нередностите при използването на фондовете на ЕС в Украйна. Компаниите под олигархично влияние не трябва да отговарят на условията за финансиране, добавиха евродепутатите.

 

Повече прозрачност, по-тясно участие на парламента

Комисиите измениха предложението също така, за да направят механизма по-прозрачен чрез създаването на уеб портал за финансовите операции, отпуснати на Украйна и нейните цели, както и за „основните етапи“, постигнати от страната, за да получи помощта. Те също така искат приносите, получени от трети страни и международни организации, да бъдат публично достояние.

Планът, в който Украйна ще описва подробно реформите и инвестициите, които ще бъдат подкрепени от ЕС, трябва да бъде създаден с участието на парламента (чрез делегирани актове ) и ефективна консултация с Върховната рада.

 

Следващи стъпки

Пълната зала ще гласува проектодоклада по време на пленарната сесия на 16-19 октомври. След това преговорите с държавите-членки могат да започнат веднага щом Съветът постигне съгласие по обща позиция.

 

Цитати

Михаел Галер (ЕНП, Германия), съдокладчик на комисията по външни работи, каза: „Комисията по външни работи и бюджетната комисия са съгласни за съществена подкрепа за Украйна. Украинците не само се борят за собствената си свобода, но и защитават нашата сигурност срещу престъпния руски режим. Ще подкрепим възстановяването и модернизацията на Украйна и ще подготвим пътя за присъединяване към ЕС. Особено искаме да дадем възможност на общините и регионите, както и на малкия и среден бизнес."

Eider Gardiazabal Rubial (S&D, ES), съдокладчик на комисията по бюджети, каза: „Механизмът от 50 милиарда евро за Украйна е ключов ход към устойчива, просперираща Украйна. Спешното приемане заедно с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС е от решаващо значение за осигуряване на непрекъсната подкрепа от 2024 г. Използването на руските активи и повишаването на прозрачността са прагматични стъпки, гарантиращи ефективно използване на средствата, привеждане в съответствие на финансовата подкрепа със стабилна отчетност.“

 

Заден план

На 20 юни 2023 г. Комисията предложи да се създаде специален „ механизъм за Украйна “ с до 50 милиарда евро за периода от 2024 г. до 2027 г. под формата на безвъзмездни средства и заеми.

В резолюция от февруари 2023 г. относно подготовката на срещата на върха ЕС-Украйна Парламентът призова помощта, реконструкцията и възстановяването на Украйна да бъдат подкрепени от бюджета на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев