Дългосрочно решение за финансовите нужди на Украйна

Европейски Парламент
17.10.2023 / 19:51

При гласуване във вторник парламентът подобри и одобри предложение за инструмент от 50 милиарда евро в подкрепа на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна от 2024 г.

 

Позицията на парламента относно предложения механизъм за Украйна беше приета с 512 гласа „за“, 45 „против“ и 63 „въздържал се“, като членовете на ЕП направиха механизма по-демократично отговорен, насърчавайки многопартийната демокрация и привеждането на Украйна в съответствие с изискванията за присъединяване към ЕС.

 

Необходимо е спешно приемане в съответствие с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС

Механизмът за Украйна е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, за който са необходими корекции, тъй като е силно изчерпан след множеството кризи, настъпили от 2021 г. насам. Депутатите настояват Механизмът, заедно с целия бюджет преразглеждане, трябва да бъде договорено възможно най-скоро, тъй като няма да има разпоредби за помощ за Украйна от 2024 г. Пакетът трябва да бъде включен и в годишния бюджет за следващата година, който ще бъде договорен през ноември.

 

Използване на руски активи, борба с корупцията

Едно от основните искания на евродепутатите е активите от Руската федерация или други субекти или лица, пряко свързани с агресивната война на Русия, да бъдат използвани за възстановяване на Украйна. Парламентът засили разпоредбите относно борбата срещу измамите, корупцията, конфликтите на интереси и нередностите при използването на фондовете на ЕС в Украйна. Компаниите под олигархично влияние не трябва да отговарят на условията за финансиране, добавиха евродепутатите.

 

Повече прозрачност, по-тясно участие на парламента

Членовете на ЕП промениха предложението също така, за да направят механизма по-прозрачен чрез създаването на уеб портал за финансовите операции, отпуснати на Украйна и нейните цели, както и за „основните етапи“, постигнати от страната, за да получи помощта. Те също така искат приносите, получени от трети страни и международни организации, да бъдат публично достояние.

Планът, в който Украйна ще описва подробно реформите и инвестициите, които ще бъдат подкрепени от ЕС, трябва да бъде създаден с участието на парламента (чрез делегирани актове) и ефективна консултация с Върховната рада.

 

Следващи стъпки

Преговорите с държавите-членки могат да започнат веднага след като Съветът постигне съгласие по обща позиция.

 

Цитати

Майкъл Галер (ЕНП, Германия), съдокладчик на Комисията по външни работи, каза: „Европейският парламент предприема решителни действия с Механизма за Украйна, насочвайки 50 милиарда евро към дълбока обществена трансформация. Ние увеличаваме отчетността на Механизма , като се гарантира, че не само насърчава устойчивостта и просперитета, но и го прави с несравнима прозрачност. Тъй като Украйна тръгва по този важен път, нашата колективна бдителност ще защитава целостта на всяка стъпка към европейската интеграция.“

Eider Gardiazabal Rubial (S&D, ES), съдокладчик на комисията по бюджети, каза: „ЕС потвърждава солидарността си с Украйна чрез Механизма за Украйна на стойност 50 милиарда евро, подкрепяйки устойчивостта на страната срещу агресия и подпомагайки реформите в контекста на потенциала присъединяване към ЕС. Призоваваме държавите-членки да разрешат използването на замразени руски активи за финансиране на реконструкцията на Украйна и подчертаваме важността на участието на Върховната Рада и украинското гражданско общество в подготовката на финансовата подкрепа от ЕС.

 

Заден план

На 20 юни 2023 г. Комисията предложи да се създаде специален „механизъм за Украйна“ с до 50 милиарда евро за периода от 2024 г. до 2027 г. под формата на безвъзмездни средства и заеми.

Механизмът ще замени двустранната подкрепа, предоставяна в момента от ЕС в рамките на Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество – Глобална Европа (NDICI) и програмата MFA+ на стойност 18 милиарда евро, която ще изтече в края на 2023 г. Тя ще интегрира подкрепата Украйна би получила по Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев