Парламентът одобрява нови правила на ЕС за контрол на рибарството

Европейски Парламент
17.10.2023 / 20:10

Всички риболовни кораби на ЕС ще бъдат наблюдавани и техният улов ще бъде докладван по електронен път, за да се осигури пълна проследимост, съгласно обновена система на ЕС за контрол на рибарството.

Новите мерки за регулиране на риболова бяха одобрени на пленарно заседание във вторник с 438 гласа „за“, 146 „против“ и 40 „въздържал се“. Съгласно новите правила всички лодки ще трябва да носят на борда си устройство за проследяване, което позволява на националните власти да ги намират и идентифицират на редовни интервали. Някои дребномащабни кораби може да бъдат освободени от това задължение до 2030 г. и всички дребномащабни риболовни флоти ще получат до четири години, за да се адаптират към тези нови изисквания.

Новият закон на ЕС ще помогне за събирането на по-точни данни, за да позволи по-доброто управление на морските ресурси. Всички кораби на ЕС без изключение ще трябва да се регистрират и декларират улова си по дигитализиран начин. Това се отнася по-специално за риболовните дневници, декларациите за трансбордиране и декларациите за разтоварване. Капитаните на кораби под 12 метра ще могат да попълнят и подадат опростена декларация в края на риболовния ден, след като са в безопасност в пристанището и преди разтоварване.

За първи път лодките за отдих също ще трябва да декларират улов чрез електронни системи, създадени от националните органи или от Комисията.

 

Хармонизиране на санкциите и границите на толерантност

Регламентът също така се занимава с настоящите големи различия между държавите от ЕС по отношение на санкциите. Стойността на рибните продукти, уловени от кораб, вече ще определя минималното ниво на глоби, прилагани към него в случай на сериозно нарушение на правилата.

Допустимото отклонение - разликата между приблизителната оценка на уловената риба и теглото в пристанището за разтоварване - ще бъде определена на 10% за вид, с някои изключения за улов с малък обем и за някои конкретни видове.

 

Гарантиране на задължение за разтоварване и проследимост по веригата на доставки

За да се гарантира спазването на така нареченото задължение за разтоварване, корабите на ЕС с дължина 18 метра или повече, които могат да представляват висок риск от несъответствие, ще трябва да разполагат на борда си с електронни системи за дистанционно наблюдение, включително телевизия със затворена верига, най-късно четири години след влизане в сила на законодателството.

Операторите ще трябва да съхраняват информация от цялата верига на доставки, от морето до чинията, включително от първата продажба до етапа на продажба на дребно на продукти от риболов и аквакултури. Пълното цифрово проследяване на рибата и нейните производни следва да спомогне за укрепване на безопасността на храните, да гарантира по-справедлива конкуренция и да се бори с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

 

Цитат

Докладчикът Клара Агилера (S&D, Испания) заяви: „Постигнахме балансирано споразумение за сектора на рибарството в ЕС. Новите правила за контрол ще бъдат хармонизирани и по-прозрачни, с изцяло цифрови процедури. Рибарите ще имат четири години, за да се адаптират към промените, а секторът на дребномащабния риболов ще се възползва от опростени задължения за докладване. С това евродепутатите отговарят на търсенето на потребителите за информация за произхода на всички храни, които ядат.

 

Следващи стъпки

След като бъде официално приет от Съвета, регламентът ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник. Няколко мерки обаче ще бъдат въведени постепенно, което ще даде на държавите членки и риболовните флотове достатъчно време за адаптиране.

 

Заден план

Европейската комисия предложи преразглеждане на системата за контрол на рибарството през 2018 г., за да модернизира и опрости правилата за наблюдение на риболовните дейности и да осигури съответствие с общата политика в областта на рибарството (ОПОР).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев