Малта: шест години след убийството на Дафне Каруана Галиция, проблемите продължават

Европейски Парламент
20.10.2023 / 12:43

Депутатите правят равносметка на ситуацията в Малта и заплахите към журналисти, като отдават почит на „съществената работа“ на Каруана Галиция в разкриването на корупцията и организираната престъпност.

В резолюция, приета с 437 гласа „за“, 14 „против“ и 66 „въздържал се“, Парламентът подчертава ограничения напредък в съдебното производство за убийството на Каруана Галиция, като отбелязва, че има само три присъди с ниско ниво и че мозъкът зад убийството е не е осъждан. Разследванията на основните мотиви и съответните съдебни производства трябва да бъдат приключени без допълнително забавяне, с „пълното и непрекъснато участие на Европол“, се казва в текста.

Депутатите са ужасени от изявлението на малтийския министър-председател по-рано този месец, което омаловажава институционализираната корупция, и твърдят, че подобни изявления „утвърждават културата на безнаказаност“. Те призовават за задълбочени, бързи и независими разследвания и съдебно преследване на всички държавни служители, за които се твърди, че са замесени в корупция, изнудване и търговия с влияние - включително в схемата за купуване на гласове и рекет с шофьорски книжки.

Парламентът се оплаква от постоянната липса на напредък в преследването на престъпленията, разследвани от Дафне Каруана Галиция, които сочат заподозрени на най-високо политическо ниво. Той също така осъжда „институционалния провал на правоприлагането и правосъдието в Малта“, включително бавния напредък в процедурите срещу служители на Pilatus Bank и усилията на властите да ги отстранят.

 

Евродепутатите също се обявяват против:

безнаказаността на бившия премиер, началника на кабинета му и бившия министър на туризма, също бивш министър на енергетиката;

полицейска акция срещу активисти;

негативната реторика на правителството срещу журналистите и пречките пред свободата и плурализма на медиите;

фактът, че журналисти, както и членове на семейството на Дафне Каруана Галиция, все още са мишена на SLAPPs;

ограничителният закон за абортите, който беше приет в Малта; и програмата за малтийско гражданство чрез инвестиция.

Поглеждайки отвъд Малта, евродепутатите осъждат всяко криминализиране и атаки срещу журналисти за това, че си вършат работата. Те припомнят по-специално убийствата на Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова в Словакия, на Виктория Маринова в България, на Йоргос Караиваз в Гърция и на Петер Р. де Врис в Холандия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев