Сърбия и Косово трябва да работят за деескалация на ситуацията в Северно Косово

Европейски Парламент
20.10.2023 / 12:50

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите казват, че сръбското правителство следва много опасна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори.

Текстът, приет с вдигане на ръка, осъжда по най-категоричния възможен начин „отвратителната и страхлива терористична атака срещу косовски полицаи от добре организирани сръбски паравоенни формирования“ в Banjska/Banjskë на 24 септември 2023 г. и настоятелно призовава всички страни за деескалация ситуацията в Северно Косово.

Евродепутатите следят отблизо текущите разследвания от косовските власти и призовават Сърбия да сътрудничи напълно и да изправи отговорните за нападението, които в момента пребивават в Сърбия, пред правосъдието, включително да улесни екстрадирането им в Косово.

 

Опасна политика на Сърбия по отношение на Косово и западните й партньори

Агресивното военно поведение, заедно с радикализираните политически послания в Сърбия и силните индикации за участието на сръбската държава в неотдавнашното политическо насилие в северната част на Косово, показва, че сръбското правителство следва много опасна, но последователна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори.) Членовете на ЕП също са обезпокоени от доказателства, свързващи агресивни престъпни групи в северната част на Косово и в Сърбия със сръбската държава.

Ако разследването установи пряко участие на сръбската държава в атаките от 24 септември, Комисията трябва да замрази финансирането, предоставено на Сърбия по Инструмента за предприсъединителна помощ III, казват евродепутатите. Те също така призовават Съвета да приеме целенасочени ограничителни мерки, включително, но не само, замразяване на активи и забрани за пътуване, срещу дестабилизиращи участници в северно Косово и лидерите на големи мрежи на организираната престъпност.

 

Работете за мирно разрешаване на спорове чрез диалог

Парламентът призовава Сърбия и Косово да осъдят всички форми на насилие и актове на провокация, призовавайки ги да спрат всякакви действия, които могат допълнително да ескалират напрежението и да работят активно за мирно разрешаване на спорове чрез диалог, подпомаган от ЕС.

Евродепутатите казват, че Комисията трябва да действа като честен посредник в процеса на нормализиране и да избягва умиротворяването на Сърбия и настояват Съветът да отмени негативните мерки, които е предприел срещу Косово, и да възобнови контактите си на високо ниво с неговия президент и Косово правителство. Резолюцията призовава Комисията да изготви и представи прозрачна и амбициозна пътна карта за пътя на Косово към интеграция до края на 2023 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев