Борба срещу дискриминацията: нови правила за насърчаване на националните органи за равенство

Европейски Парламент
07.11.2023 / 11:06

Във вторник комисиите по правата на жените и по заетостта приеха своята позиция относно новите правила, за да дадат на националните органи по въпросите на равенството повече правомощия, ресурси и независимост.

 

Членовете на ЕП искат националните органи по въпросите на равенството - публични институции, които защитават и предоставят помощ на онези, които са подложени на дискриминация - да бъдат напълно независими от външно влияние при изпълнение на задачите си, вземане на решения за своите цели и действия, и по-специално по отношение на тяхната правна структура, отчетност, бюджет, персонал, комуникация и организация. Проектопозицията на парламента относно предложения закон, въвеждащ нови стандарти за органите по въпросите на равенството, беше приета от комисиите по правата на жените и заетостта с 48 гласа „за“, 8 „против“ и 7 „въздържал се“.

 

Необходими са достатъчно ресурси за ефективна работа

Липсата на адекватни и стабилни човешки, материални, технически и финансови ресурси, казват евродепутатите, пречи на способността на органите за равенство да работят ефективно. Поради това държавите-членки трябва да гарантират, че тези органи получават адекватно финансиране, могат да наемат необходимото количество квалифициран персонал и разполагат с подходящи помещения и инфраструктура, за да изпълняват задачите си ефективно. Органите за равенство също трябва да могат да управляват финансите си независимо.

 

Подкрепа за тези, които са преживели дискриминация

Съгласно проектопозицията на Парламента, държавите-членки ще трябва да гарантират, че органите по въпросите на равенството са в състояние да предоставят безплатна помощ на хора, които са преживели дискриминация. Органите по въпросите на равенството ще имат правомощията да разследват, след жалба или по собствена инициатива, евентуално нарушение на равното третиране. На хората, преживели дискриминация, ще бъдат предложени алтернативни средства за разрешаване на спора им, като медиация. За да могат да се справят със структурната дискриминация, евродепутатите също искат държавите-членки да гарантират, че даден орган по въпросите на равенството може сам да започне съдебно производство.

 

Цитати

Водещият евродепутат за Комисията по правата на жените и равенството между половете Сирпа Пиетикайнен (ЕНП, Финландия) каза: „ЕС има нужда от ефективно антидискриминационно законодателство. Но доброто законодателство не е достатъчно само по себе си – имаме нужда и от ефективни инструменти. Това е мястото, където идва Директивата за органите за равенство; той определя и хармонизира как нашите национални органи за равенство могат да защитават и подкрепят хора, които са преживели дискриминация. Силната позиция на Парламента гарантира, че органите по въпросите на равенството могат наистина да подпомагат и защитават европейските граждани срещу дискриминация, при равни условия във всяка държава-членка.“

Водещият евродепутат в Комисията по заетостта и социалните въпроси Марк Анхел (S&D, Люксембург) каза: „Органите за равенство са от решаващо значение за борбата с дискриминацията на работното място и другаде. Ето защо ние трябва да ги подкрепим, като гарантираме тяхната автономия, за да запазим естеството си на независими органи, но и като гарантираме правото им да действат в съда, за да засилим ролята им. Радвам се, че Европейският парламент успя да постигне такъв силен мандат за започване на преговори със Съвета без допълнително забавяне.“

 

Следващи стъпки

След като проектопозицията бъде одобрена от пълната зала, могат да започнат преговорите със Съвета относно окончателната форма на закона.

 

Предистория

През декември 2022 г. Европейската комисия представи две предложения за стандарти за органите по въпросите на равенството в държавите членки, за да се гарантира, че антидискриминационните правила на ЕС се прилагат и прилагат по-ефективно.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев