Политическа реклама: сделка за нови мерки за справяне със злоупотребите

Европейски Парламент
07.11.2023 / 11:18

В понеделник вечерта съзаконодателите на ЕС постигнаха временно споразумение относно новите правила, за да направят кампаниите за избори и референдуми по-прозрачни и устойчиви на намеса.

 

Новите правила ще регулират политическите реклами, по-специално онлайн рекламите, като същевременно предоставят рамка за по-лесното рекламиране на политическите актьори в целия ЕС.

Коментирайки след сключването на сделката между преговарящите от Парламента и испанското председателство, водещият евродепутат Сандро Гози (Renew, FR) каза: „Това е важна стъпка в защитата на нашите избори и постигането на цифров суверенитет в ЕС. Гражданите ще могат лесно да разпознават политическата реклама онлайн и кой стои зад нея. Новите правила ще затруднят чуждестранните участници да разпространяват дезинформация и да се намесват в нашите свободни и демократични процеси. Осигурихме и благоприятна среда за транснационална кампания навреме за следващите избори за Европейски парламент“.

 

По-голяма прозрачност и отчетност

Политическата реклама ще трябва да бъде ясно обозначена. Съгласно новите правила ще бъде по-лесно за гражданите, властите и журналистите да получат информация за това кой финансира реклама, тяхното място на установяване, платената сума и произхода на финансирането, наред с други подробности.

По настояване на Парламента, 24 месеца след влизането в сила на правилата, Комисията ще създаде публично достъпно хранилище, съдържащо всички онлайн политически реклами и свързана информация за период до седем години.

 

Справяне с чужда намеса

За да ограничат намесата на спонсори извън ЕС в европейските демократични процеси, евродепутатите успяха да включат забрана за субекти от трети държави да спонсорират политическа реклама в ЕС в тримесечния период преди избори или референдум.

 

Регулиране на стратегиите за насочване

Съгласно споразумението само личните данни, изрично предоставени за целите на онлайн политическа реклама и събрани от субекта, могат да бъдат използвани от доставчиците за насочване към потребителите. Политическите реклами, базирани на профилиране с използване на специални категории лични данни (напр. етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация), също ще бъдат забранени. Парламентът въведе други разпоредби за допълнително регулиране на насочването, като например забрана за използване на данни на непълнолетни.

Вътрешните комуникации, като например бюлетини от политически партии, фондации или други организации с нестопанска цел до техните членове, не се считат за политическа реклама и няма да бъдат предмет на допълнителни правила за поверителност.

 

Защита на свободата на изразяване

Договорените правила се отнасят само за платени политически реклами. Лични възгледи, политически възгледи, като всяко неспонсорирано журналистическо съдържание или съобщения относно организацията на избори (напр. обявяване на кандидати или насърчаване на участие) от официални национални или европейски източници не се засягат.

 

Санкции за нарушения

Съгласуваният текст въвежда възможността за налагане на периодични санкции при повторни нарушения. В съответствие със Закона за цифровите услуги санкциите могат да достигнат до 6% от годишния доход или оборот на доставчик на реклама.

 

Следващи стъпки

Съветът и Парламентът все още трябва официално да приемат споразумението, преди правилата да влязат в сила. Правилата ще се прилагат 18 месеца след влизането им в сила, докато мерките за недискриминационно предоставяне на трансгранична политическа реклама (включително за европейски политически партии и политически групи) вече ще се прилагат за изборите за Европейски парламент през 2024 г.

 

Заден план

Тъй като политическата реклама се измести до голяма степен онлайн, съществуващите национални правила за регулиране на политическата реклама и предотвратяване на злоупотреби се оказаха вече неподходящи за целта. Освен това няколко държави-членки са приели или възнамеряват да приемат закони в тази област, засилвайки разпокъсаността на режимите в ЕС, с пагубни последици за избирателите и рекламодателите.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев