Европейският парламент призова за нови правомощия на ЕС за набиране на приходи

Нов източник на приходи за бюджета на ЕС може да бъде свързан с печалбите на компаниите
12.11.2023 / 15:22

За да инвестира в бъдещето на Европа и да подпомогне възстановяването, ЕС постигна съгласие относно обвързващ календар за въвеждане на нови източници на приходи за бюджета на Съюза.

 

В споразумение относно бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., както и инструмента за възстановяване от Covid-19 от 750 милиарда евро на 10 ноември 2020 г., Парламентът, Съветът и Комисията постигнаха споразумение относно обвързващ график за въвеждане на нови източници на приходи на ЕС, в т.ч. данъци върху нерециклираните пластмасови отпадъци, технологичните гиганти и големите чуждестранни замърсители.

 

Какво представляват собствените ресурси?

Държавите от ЕС допринасят за общ бюджет на ЕС, за да постигнат общи цели. За разлика от националните бюджети, бюджетът на ЕС е инвестиционен бюджет и не е разрешено да има дефицит. Договорите на ЕС предвиждат, че бюджетът на Съюза „се финансира изцяло от собствени ресурси“.

Тези източници на приходи се определят от Съвета, който действа единодушно след консултация с Парламента, и трябва да бъдат ратифицирани и от всяка държава от ЕС. Системата на собствените ресурси остана до голяма степен непроменена в продължение на три десетилетия и Парламентът отдавна призоваваше тя да бъде преразгледана.

 

Какви собствени ресурси вече съществуват?

Тъй като бюджетът на ЕС трябва винаги да бъде балансиран, годишните приходи трябва напълно да покриват годишните разходи.

 

Понастоящем приходите на ЕС се състоят от следното:

Традиционни собствени ресурси (главно мита, преди това включваха и налози върху захарта; обикновено представляват около 10% от приходите от собствени ресурси)

Собствен ресурс на базата на ДДС (прехвърляне на процент от прогнозния ДДС, събран от страните от ЕС; обикновено също представлява около 10% от приходите)

Собствен ресурс на базата на БНД (държавите от ЕС прехвърлят част от своя годишен брутен национален доход; представляват около 70% от приходите от собствени ресурси)

Други приходи (включва глоби за компании, които нарушават законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, вноски на държави извън ЕС за определени програми на ЕС и данъци върху заплатите на персонала на ЕС)

Някои страни от ЕС - Австрия, Дания, Германия, Холандия и Швеция - в момента се възползват от отстъпки върху вноските си в бюджета на ЕС.

След споразумение със Съвета и Комисията от 1 януари 2021 г. е въведен източник на приходи, базиран на нерециклирани пластмасови отпадъци от опаковки. Това насърчи намаляването на пластмасите за еднократна употреба, както и рециклирането, а също така даде тласък на кръговата икономика.

 

Как се реформират собствените ресурси на ЕС?

Парламентът дълго време вярваше, че системата за приходи на ЕС е непрозрачна, несправедлива и се нуждае от реформа, за да се справи по-добре с настоящите предизвикателства и да постигне значими резултати за европейците.

За да се намали зависимостта от вноските, базирани на брутния национален доход и ДДС от страните от ЕС, Парламентът призова за въвеждане на нови истински източници на приходи, свързани с политиките и целите на ЕС.

 

Подготвят се различни нови собствени ресурси въз основа на:

Приходите от системата за търговия с емисии (приходи от системата, която ограничава обема на парниковите газове, които могат да бъдат емитирани от например енергоемка промишленост, производители на енергия и авиокомпании)

Данъчно облагане на цифровите услуги (осигуряване на справедливо данъчно облагане на цифровата икономика)

Механизъм за коригиране на въглеродните граници (цена на въглеродните емисии при вноса на определени стоки от страни извън ЕС би помогнала да се осигурят равни условия в борбата срещу изменението на климата)

Данък върху финансовите транзакции (гарантиране, че финансовият сектор плаща своя справедлив дял от данъците)

Ще има и собствен ресурс, свързан с корпоративния сектор или нова обща основа за корпоративен данък.

През май 2023 г. парламентът одобри доклад, който призовава за оценка на процеса на реформи досега и също така предлага някои свежи идеи за допълнителни източници на приходи, като данък върху крипто активите.

 

През юни 2023 г. Комисията представи предложение за нови източници на бюджетни приходи:

Въз основа на приходите от търговия с емисии (ETS) : 30% от приходите от търгове на квоти за ETS ще бъдат разпределени в бюджета на ЕС.

Генерирано от механизма за коригиране на въглеродните граници на ЕС (CBAM) . 75% от приходите от механизма ще бъдат разпределени в бюджета на ЕС.

Свързано с печалбите на компанията: за момента ще се основава на статистическа оценка, приближаваща печалбите на компанията; по-късно това може да бъде свързано с инициатива за опростяване на правилата за корпоративно данъчно облагане.

Парламентът подкрепи предложението на Комисията, въпреки че евродепутатите подчертаха, че правилата за намаляване на нетните вноски на страните от ЕС чрез отстъпки или корекции трябва да бъдат преразгледани.

Всички страни от ЕС трябва да се споразумеят за добавянето на нови източници на приходи към бюджета на ЕС, за да влезе в сила.

 

Какви ползи ще създаде реформата на собствените ресурси?

Тези нови източници на приходи ще помогнат за изплащането на съвместния дълг, взет от страните от ЕС за финансиране на възстановяването от Covid-19. Без нови собствени ресурси заетите пари за възстановяване ще трябва да бъдат върнати чрез допълнителни намаления на програмите на ЕС и/или по-високи вноски на базата на БНД от държавите от ЕС. Евродепутатите също така твърдят, че нарастващите лихвени проценти оказват по-голям натиск върху бюджета на ЕС, тъй като разходите за заеми нарастват.

Парламентът иска да гарантира, че тежестта не е върху данъкоплатеца, а върху технологичните гиганти, укриващите данъци, големите чуждестранни замърсители и други, които не плащат справедливия си дял.

Новите собствени ресурси гарантират, че приоритетите на ЕС – като Зелената сделка и цифровата трансформация – са по-добре отразени във финансирането на неговия бюджет. Освен това те подпомагат функционирането на единния пазар и намаляват зависимостта от националните вноски на база БНД.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев