Депутатите приемат бюджет на ЕС за 2024 г.: фокус върху научните изследвания, младежта и външните предизвикателства

Председателят на ЕП Роберта Мецола подписа бюджета на ЕС за 2024 г. в закон след приемането му в залата в Страсбург
22.11.2023 / 18:31

С бюджета на ЕС за следващата година евродепутатите си осигуриха по-добра и по-ефективна подкрепа за справяне с глобалните предизвикателства и подкрепа на младите хора и научните изследвания.

 

В споразумение с държавите-членки, постигнато в събота, 11 ноември, Парламентът получи допълнителни 666,5 милиона евро за своите приоритети в допълнение към това, което Комисията първоначално предложи в проектобюджета. Евродепутатите увеличиха финансирането за програми и политики, които са от решаващо значение за справяне с последиците от войната в Украйна и глобалните предизвикателства, както и за подкрепа на младите хора, включително младите фермери. Те също така увеличават финансирането за програми, допринасящи за възстановяването след пандемията, борбата с антисемитизма и засилването на усилията за зелен преход, в съответствие с приоритетите на Парламента .

Увеличенията, постигнати от евродепутатите, включват 250 милиона евро за хуманитарна помощ, 150 милиона евро за Инструмента за съседство, развитие и международно сътрудничество - програма Глобална Европа, 85 милиона евро за Хоризонт Европа, 30 милиона евро за транспортна инфраструктура (Механизъм за свързване на Европа), 60 евро милиона за Еразъм+ , 20 милиона евро за LIFE, 20 милиона евро за млади фермери, 10 милиона евро за Механизма за гражданска защита на ЕС и 10 милиона евро за военна мобилност.

Подробности са достъпни в „елементите за съвместни заключения“, в този общ брифинг и неотдавнашното прессъобщение след споразумението между Парламента и Съвета.

Бюджетът за 2024 г. беше приет с 519 гласа "за", 79 "против" и 30 "въздържал се". Съветът вече одобри сделката на 20 ноември .

 

Ревизия на дългосрочния бюджет на ЕС

След като постигнаха консенсус по бюджета за 2024 г., евродепутатите очакват до края на годината в Съвета да има споразумение за средносрочното преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС (МФР, многогодишна финансова рамка). Това ще проправи пътя за значителни допълнителни средства в началото на 2024 г. чрез коригиращ бюджет, който ще бъде предложен от Комисията. Планираното допълване на МФР има за цел да предостави средносрочна подкрепа на Украйна, да подобри гъвкавостта и способностите за реакция при кризи, да укрепи стратегическата автономия на ЕС през 2024 г. и да засили усилията му в области като миграцията и външната политика.

 

Цитати

Йохан Ван Овертвелд (ECR, Белгия), председател на комисията по бюджети, каза:

„Бюджетът за 2024 г. е бюджет за трудни и несигурни времена. За да отговори на очакванията на нашите граждани и да посрещне нови предизвикателства, като справяне с последиците от войните, водени в близост до ЕС, бюджетът на ЕС трябва да се адаптира съответно. Бруталната терористична атака на Хамас срещу Израел ни показва още веднъж, че светът около нас продължава да се променя. Полученият прилив на антисемитизъм засяга страни в цяла Европа. Ето защо аз особено приветствам включването на допълнително финансиране за борба с антисемитизма в нашето споразумение.

Това споразумение за бюджета за 2024 г. е само първата стъпка. Парламентът е готов да обсъди предложеното преразглеждане на настоящата бюджетна рамка, за да подготви ЕС за бъдещето и да покаже на нашите граждани, че може да реагира ефективно.“

Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), генерален докладчик за бюджета на ЕС за 2024 г. (за раздел III – Комисия): „Днес гласувахме в Парламента бюджет, който отговаря на очакванията на нашите граждани: Хоризонт, Еразъм+, здравеопазване, млади фермери и околна среда, сигурност, хуманитарна помощ и за нашите южни и източни съседи. Осигурили сме по-голям и стабилен бюджет за следващата година. Бенефициентите на фондовете на ЕС имат сигурността на предстоящото финансиране през 2024 г. Сега бързо ще се споразумеем и за преразглеждането на многогодишната финансова рамка, за да осигурим резерви за всякакви непредвидени развития, които могат да възникнат през следващите години.“

Нилс Ушаков  (S&D, LV), докладчик за другите секции: „Въпреки многобройните ограничения, ние продължаваме да предоставяме на институциите на ЕС ресурси, за да гарантираме, че са подготвени да изпълняват своя мандат и функции в услуга на гражданите на ЕС. Нарастващите геополитически предизвикателства изискват по-настоятелен ЕС, затова приветстваме засилването на европейската външна дейност.“

 

Заден план

Като се има предвид необходимостта от управление на работата и действията, предприети в продължение на няколко години, в бюджета на ЕС се прави разграничение между бюджетни кредити за поети задължения (цената на всички правни задължения, договорени през текущата финансова година, които евентуално имат последствия през следващите години) и бюджетни кредити за плащания (действително изплатени пари през текущата година, евентуално за изпълнение на ангажименти, поети през предходни години).

Около 94% от бюджета на ЕС отива за граждани, региони, градове, земеделски стопани и предприятия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев