Помощ от ЕС за търсещите работа на стойност 2,8 милиона евро за 421 уволнени работници в Белгия

Европейски Парламент
22.11.2023 / 19:00

421 служители, които загубиха работата си в търговската верига Makro Cash & Carry след фалита на компанията, ще получат 2,8 милиона евро помощ от ЕС.

 

В сряда парламентът одобри искането на Белгия за подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията за разселените работници (ЕФПГ). Евродепутатите признаха, че „пандемията от COVID-19 и руската агресивна война срещу Украйна са намалили икономическата конкурентоспособност и имат отрицателно въздействие върху икономическия растеж в Белгия“.

През последните години Makro Cash & Carry Belgium NV претърпя финансови загуби и продажбите спаднаха допълнително по време на пандемията. Компанията беше обявена в несъстоятелност през януари 2023 г., което доведе до загуба на 1431 работни места в Белгия. 421 работници във Валония ще се възползват от помощта от ЕФПГ, докато регионалните власти във Фландрия не виждат необходимост от допълване от ЕФПГ на подкрепата, налична за бившите работници на Makro там. Безработицата във Валония (8,8%) е по-висока от тази във Фландрия (3,1%), според Statbel .

Общата прогнозна стойност на тези мерки е 3,2 милиона евро, като 85% (2,8 милиона евро) се покриват от ЕФПГ, а останалите 15% (499 000 евро) се финансират от региона на Валон.

Пакетът за подкрепа от ЕФПГ включва консултантски услуги, помощ при търсене на работа и обучение на професионални, цифрови или езикови умения. Освен това уволнените работници могат да получат насоки за започване на собствен бизнес и да се възползват от безвъзмездни средства за стартиране до 15 000 евро. Предлагат се допълнителни надбавки за уволнени работници, участващи в дейности по търсене на работа, обучение и образование, както и подкрепа за самостоятелно заети лица в първите месеци от стартиране на бизнес.

Докладът на докладчика Петри Сарвамаа (ЕНП, FI) беше приет с 598 гласа, 28 против и 4 въздържали се.

 

Заден план

Съгласно Регламента за ЕФПГ 2021-2027 г. Фондът подкрепя разселени работници и самостоятелно заети лица, които са загубили своята дейност. Подкрепата от ЕФПГ е достъпна за хора, засегнати от всички видове неочаквани големи събития за преструктуриране, включително икономическите ефекти от пандемията COVID-19 и неоправданата инвазия на Русия в Украйна, както и по-големи икономически тенденции като декарбонизация и автоматизация. Държавите членки могат да кандидатстват за финансиране от ЕС, когато най-малко 200 работници загубят работата си в рамките на определен референтен период.

Като цяло от 2007 г. насам ЕФПГ е предоставил 688 милиона евро в 177 случая, предлагайки помощ на почти 168 000 души в 20 държави-членки. Подкрепените от ЕФПГ мерки допълват националните активни мерки на пазара на труда.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев