Парламентът одобри споразумението за свободна търговия между ЕС и Нова Зеландия

Европейски Парламент
22.11.2023 / 19:52

Споразумението за свободна търговия (ССТ) ще премахне 100% от митата на Нова Зеландия върху износа на ЕС при влизането си в сила и ще премахне 98,5% от митата на ЕС върху търговията с Нова Зеландия след седем години.

 

Споразумението, одобрено с 524 гласа „за“, 85 „против“ и 21 „въздържал се“ в сряда, защитава всички географски означения (ГУ) на ЕС за вина и спиртни напитки, заедно със списък от 163 известни ГУ за хранителни продукти в ЕС. Сделката също така защитава европейските производители на чувствителни селскостопански стоки, като говеждо и няколко млечни продукта. Описвано от членовете на ЕП като споразумение за „златен стандарт“, това ССТ е първото в ЕС, което включва изпълними ангажименти към Парижкото споразумение и към основните стандарти на Международната организация на труда (МОТ).

Двустранната търговия със стоки между ЕС и Нова Зеландия достигна 9,1 милиарда евро през 2022 г., като ЕС е третият по големина търговски партньор на Нова Зеландия. Търговията между Нова Зеландия и ЕС се очаква да нарасне с 30%, според Европейската комисия. Инвестиционните потоци от ЕС в Нова Зеландия може да се увеличат с над 80%, според същите прогнози.

Придружаващият доклад, излагащ позицията на Парламента, беше приет с 457 гласа „за“, 104 „против“ и 74 „въздържал се“.

 

Прочетете основните елементи на търговската сделка тук.

 

Цитат

„Днес е добър ден за ЕС и глобалната търговия, основана на правила. Нашият вот е много ясен сигнал за нашия ангажимент за договаряне на нови споразумения за свободна търговия на ЕС, от които видяхме твърде малко през този парламентарен мандат. Въпреки че живеем в различни краища на света, ЕС и Нова Зеландия са близки, доверени, надеждни и съмишленици партньори. Заедно ние движим напред глобалната търговия, основана на правила, на фона на световна вълна от протекционизъм и изолационизъм“, каза докладчикът Даниел Каспари (ЕНП, Германия).

 

„Днес съм горд председател на Комитета по международна търговия. Защото в този глобален свят на фрагментация успяхме да се споразумеем за най-прогресивното и устойчиво търговско споразумение от Европейския съюз досега. Това е голям успех“, каза Бернд Ланге (S&D, Германия) , председател на Комитета по международна търговия, по време на пленарния дебат във вторник.

 

Следващи стъпки

Очаква се държавите-членки да дадат официалното си одобрение в понеделник. След като споразумението бъде ратифицирано от Нова Зеландия, то може да влезе в сила, вероятно до средата на 2024 г.

 

Заден план

Преговорите бяха стартирани в Нова Зеландия през 2018 г. и след 12 кръга на преговори на 30 юни 2022 г. беше постигнато политическо споразумение. Нова Зеландия е важен партньор за ЕС в Тихоокеанския регион и играе важна роля политически и в многостранните форуми . Това споразумение е в съответствие с по-широката стратегия на ЕС за укрепване на връзките със страни със сходно мислене.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев