На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака

Болница - снимката е илюстративна
04.02.2024 / 01:15

На 4 февруари 2000 г. в Париж се проведе първата за новото хилядолетие Световна среща на високо равнище по въпросите на рака и беше приета Парижката харта срещу рака. Беше решено също така 4 февруари да бъде обявен за Световен ден за борба с рака - ден за диагностика, лечение и профилактика.

От тогава всяка година на този ден се организират редица кампании под егидата на Международния съюз за борба с рака (UICC) - мрежа от 280 организации за борба с рака от над 90 държави.

Ракът е водещата причина за смърт в световен мащаб. Всяка година повече от 12 милиона души са диагностицирани с рак, а 7,6 милиона умират. Експертите предупреждават, че ако не се вземат мерки, през следващото десетилетие повече от 84 милиона души ще умрат от рак. Затова Световната здравна организация (СЗО) започна да разработва глобална стратегия за борба с рака.

В Европейския съюз ракът е втората най-често срещана причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от всеки десет жени и трима от всеки десет мъже умират от рак, а около 3,2 милиона европейци са диагностицирани с рак.

Статистическите данни показват, че въпреки подобренията в превенцията и лечението, процентът на заболелите от рак продължава да нараства както при мъжете, така и при жените. С увеличаването на продължителността на живота и застаряването на населението се очаква броят на случаите на рак да нарасне, особено сред по-възрастните хора.

Поради тази причина Република Словения, в качеството си на действащ председател на Съвета на Европейския съюз, пое координацията на съвместните действия в рамките на Европейското партньорство за борба с рака, превръщайки болестта в здравен приоритет. През юни 2009 г. Европейската комисия стартира "Действия срещу рака: Европейско партньорство". Европейското партньорство за действие срещу рака обменя информация, ресурси, най-добри практики и експертен опит в областта на превенцията и контрола на рака. То също така помага да се набележат съвместни действия на равнище ЕС, които могат най-ефективно да допълнят усилията на национално равнище. Ако всички тези мерки се изпълняват успешно, ще бъдат постигнати двете основни цели - намаляване на неблагоприятните последици от рака в ЕС и намаляване на неравенствата в смъртността от рак между държавите от ЕС. Следователно дългосрочните и устойчиви мерки в областта на рака са от съществено значение за гарантиране на здравето и благосъстоянието на европейските граждани и в бъдеще.

На 4 февруари 2010 г., Световния ден за борба с рака, по инициатива на Международния съюз за борба с рака и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) бяха организирани прояви за повишаване на осведомеността относно превенцията на рака.

Добрата новина обаче е, че около 40% от раковите заболявания са предотвратими. Кампанията "Ракът също може да бъде предотвратен" се фокусира върху това как простите превантивни мерки могат значително да намалят риска от развитие на рак:

- Спрете употребата на тютюн и избягвайте излагането на пасивно пушене.

- Избягване на консумацията на алкохол.

- Избягване на прекомерното излагане на слънце.

- Поддържане на здравословно тегло чрез здравословна диета и редовни физически упражнения.

- Редовни медицински прегледи.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев