След кратко боледуване почина Борислав Чакринов - Чакринов е работил известно време в Сливенския драматичен театър

Борислав Чакринов
04.02.2024 / 09:56

На 63 години почина Борислав Чакринов. Чакринов е роден на 25 януари 1961 г. в гр. Плевен. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност театрална режисура през 1985 г.

След дипломирането си започва работа в Драматичния театър в Сливен като режисьор, а за периода 1987 – 1988 г. е и негов директор.

25 години Борислав Чакринов беше директор на Бургаския театър „Адриана Будевска“. Преди това стана основател и пръв директор на Малък градски театър „Зад канала“. Известно време бе режисьор в Народния театър и преподавател в НАТФИЗ. С вездесъщата си театрална отдаденост и прозорливост, заслужено получи уважението на целокупната българска театрална гилдия.

През 1999 г. създава и организира в Бургас Международния театрален фестивал „На брега”, който през годините се превърна в една от емблемите на културния живот в морския град. В битността си на управляващ и двата театъра, малко след това създава за Сливенския театър Есенния театрален салон, на който публиката се радва и до днес.

Като знак на високо уважение към театралния творец и признание към заслугите му за развитието на театъра, Сливен го избра за свой почетен гражданин и лауреат на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за 2005 година.

По-късно, през 2021 г. той получи от министерството на културата почетен знак „Златен век“ и печат на Цар Симеон Велики - златен, с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Поклон пред светлата му памет!

Снимка: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев