Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров със съдействието на Министерство на културата

..................................................
06.02.2024 / 20:37

Със съдействието на Министерството на културата Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (23.12.1923 – 3.01.2023), художник със забележителна диря в българското изкуство.

Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., Л. Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957).

В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Откриването на изложбата ще бъде на 8 февруари 2023 г. /четвъртък/ от 18:00 часа в СБХ, галерия „Шипка“ №6, Зала 2А. Изложбата продължава от 9 февруари до 23 март 2024.

„През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели.“, Любен Зидаров.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Източник: Министерство на културата
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев