Министър Кръстю Кръстев разговаря с директорите на държавните културни институти в областта на музейното дело и галериите

..................................................
06.02.2024 / 20:44

Министър Кръстю Кръстев разговаря с директорите на държавните културни институти в областта на музейното дело и галериите. В срещата днес в Министерството на културата участваха заместник-министър Амелия Гешева и заместник-министър арх. Чавдар Георгиев.

Директорите на културните институти очертаха текущото състояние в тях, както и някои проблеми, които срещат в работата си: поддръжката на сградния фонд, популяризирането на дейността на музеите и галериите, образователните програми, планирането на дейността за следващата по време на текущата година.

Министър Кръстев сподели, че средствата за музеите и галериите в новия бюджет за култура са разпределени така, че специалистите да имат възможността да работят по-спокойно и да се увеличат стандартите за музеите и галериите. „Всеки един културен институт има своята специфика. Ето защо в следващите месеци в Министерството на културата ще идентифицираме тази специфика на база цифрите, които имаме, за да можем да определим и точните параметри, в които ще оперирате. Една от основните ни цели сега е да си поставим заедно изпълними задачи, да създадем програма за годината“, посочи министърът на културата.

Заместник-министър Гешева от своя страна отбеляза, че в последните години музеите са успели да спечелят доверието на всички в държавата, от които зависи финансирането им. По думите ѝ, след като вече е факт Постановлението № 13 от 29 януари 2024 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2024 г., в рамките на месец трябва да излезе и постановлението за увеличените стандарти. „Въпросът е да осигурим всички и при възможност да бъдат осигурени допълнителни бройки“, допълни зам.-министър Гешева. Тя припомни, че миналата година екипът на министър Кръстев успя да осигури допълнителни средства за музейните програми, като тази година също ще продължат и визуалните програми. „Настоящото правителство допусна увеличение на средствата в Национален фонд „Култура“, там също ще има програма за общински и държавни културни институти“, посочи още зам.-министърът на културата.

Зам.-министър Гешева информира директорите и за проведените срещи с Министерство на образованието и науката и с Министерството на младежта и спорта, във връзка с образователните програми за деца. Обсъдено бе изготвянето на подходящи образователни програми, които да могат да бъдат представяни и зад граница, включително за българските училища в чужбина.

От своя страна зам.-министър Чавдар Георгиев информира директорите и им даде ценни указания относно начина на планиране на средствата за капиталови разходи, които тази година ще се разходват по по-различен начин, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Източник: Министерство на културата
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев