Министър Атанас Славов обсъди с посланика на Япония Хисаши Мичигами върховенството на правото

..................................................
07.02.2024 / 12:19

Япония е пример за това как да се изгради демократично общество на базата на върховенството на правото. Това заяви министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов на срещата си с посланика на Япония Хисаши Мичигами. Двамата обсъдиха развитието на отношенията между двете държави през призмата на върховенството на правото като основа за установяване на демократичните ценности и икономическото развитие.

Министър Славов информира посланик Мичигами за приетите промени в Конституцията и следващите законодателни инициативи, така че да се постигнат реални резултати в борбата с корупцията, за укрепването на институциите, както и за усилията на правителството за облекчаване на условията за инвеститорите, включително и чрез устойчиви съдебни и административни практики. Той заяви, че традиционно добрите отношения между България и Япония имат нереализиран потенциал, върху който трябва да се работи още по-активно.

“Видяхме в последните години и колко крехки са устоите на демократичните ценности. В същото време Япония показва как една страна може да бъде едновременно демокрация и да има мощно икономическо развитие. В основата на успеха стои устойчивото изповядване на демократичните ценности, което включва и безпрекословно уважение към закона”, заяви министър Славов.

Двамата обсъдиха и сходните позиция на България и Япония по отношение на войната, която Русия води в Украйна, като изтъкнаха високата значимост на спазването на принципите на международното право.

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев