Министър Славов и посланикът на Словения Наташа Бергел обсъдиха хода на съдебната реформа

..................................................
07.02.2024 / 12:29

Министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов и посланикът на Словения в България Наташа Бергел обсъдиха развитието на съдебната реформа и очакваните ефекти от промените в Конституцията, приети в края на миналата година.

Министър Славов очерта следващите стъпки в постигането на независимо правораздаване и постигането на ефективна и отчетна прокуратура. Като най-важна задача пред Министерството на правосъдието стои изготвянето на изцяло нов Закон за съдебната власт, който да детайлизира работата на съдебната система като резултат от конституционните промени. По закона се работи активно в МП и се очаква да бъде представен за обществено обсъждане до края на месеца.

Двамата обсъдиха възможностите за обмяна на опит в областта на антикорупционните политики с оглед избора на членове и реално изграждане на капацитет на новата Комисия за противодействие на корупция (КПК) в България, тъй като в Словения съществува аналогичен орган.

Те разговаряха и по темата за отпадането на сухопътните граници в рамките на Шенген, като министърът на правосъдието благодари за последователната позиция на Словения за пълноправното отпадане на всички ограничения за пътуване на българските граждани в рамките на шенгенското пространство.

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев