Гарантиране на паричните преводи в евро пристигат в рамките на десет секунди

Европейски парламент
07.02.2024 / 18:43

В сряда евродепутатите приеха нови правила, за да гарантират, че преведените средства пристигат незабавно в банковите сметки на клиенти на дребно и предприятия в целия ЕС.

 

Новият регламент има за цел да гарантира, че клиентите на дребно и предприятията, особено МСП, няма да трябва да чакат парите си, както и да повиши безопасността на преводите. Банките и другите доставчици на платежни услуги (PSP) ще трябва да гарантират, че кредитните преводи са достъпни и се обработват незабавно. Текстът, който вече е съгласуван с държавите-членки на ЕС, актуализира настоящите правила на Единната зона за плащания в евро (SEPA).

 

Незабавен кредитен трансфер

Незабавният кредитен превод трябва да бъде изпълнен независимо от деня или часа и парите трябва да пристигнат в сметката на получателя в рамките на десет секунди. Платецът също трябва да бъде информиран в рамките на десет секунди дали преведените средства са предоставени на предвидения получател или не.

Държавите членки, чиято валута не е еврото, също ще трябва да прилагат правилата, когато сметките вече предлагат редовни транзакции в евро, след по-дълъг преходен период. Ще има специална дерогация от извършване на плащане в рамките на десет секунди за такива сметки извън работното време, като се имат предвид възможни опасения относно достъпа до ликвидност в евро.

 

Безопасност на клиентите, глоби и санкции

За да гарантират безопасността, доставчиците на услуги трябва да разполагат със стабилни и актуални мерки за откриване и предотвратяване на измами, за да се избегне навлизането на кредитни преводи в грешен акаунт поради измама или грешка. За тази цел доставчиците на услуги, работещи в ЕС, трябва незабавно и без никакви допълнителни такси или такси да предоставят услуга за проверка на самоличността на получателя.

Като допълнителна защита срещу измами, доставчиците на платежни услуги трябва да позволят на клиентите си да определят максимална сума за незабавни кредитни преводи в евро, която може лесно да се променя преди следващия превод.

Ако доставчик на услуги не изпълнява задълженията си за предотвратяване на измами и това води до финансови щети, клиентът може да поиска да бъде компенсиран от доставчика на услугата, съгласно новите правила.

Доставчиците на услуги, предлагащи незабавни кредитни преводи, трябва също така да проверят дали някой от техните клиенти е обект на санкции или други ограничителни мерки, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

 

Таксите остават същите

Таксите, прилагани от ДПУ по отношение на транзакции с незабавен кредитен превод в евро, не могат да бъдат по-високи от таксите, прилагани за транзакции с „незабавен“ кредитен превод в евро.

 

Цитат

Michiel Hoogeveen (ECR, Нидерландия), водещият евродепутат, каза: „Регламентът за незабавните плащания бележи дългоочакваната модернизация на плащанията в единния европейски пазар. Клиентите вече могат да се сбогуват с неудобството да чакат два или три работни дни, за да получат достъп до парите си. Предоставяме нещо, от което хората и фирмите наистина се интересуват: прехвърляне на пари в рамките на 10 секунди по всяко време на деня.“

 

Следващи стъпки

Текстът беше приет с 599 гласа "за", 7 "против" и 35 "въздържал се".

Новите правила влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Страните членки ще разполагат с 12 месеца, за да приложат регламента.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев