Нови геномни техники: Евродепутатите подкрепят правилата за подкрепа на зеления преход на фермерите

Европейски парламент
07.02.2024 / 19:27

За по-устойчива и издръжлива хранителна система членовете на ЕП подкрепят по-опростен процес за NGT растения, еквивалентен на конвенционалните растения, докато други трябва да следват по-строги правила.

 

Парламентът прие позицията си за преговори с държавите-членки по предложението на Комисията относно новите геномни техники (NGT), които променят генетичния материал на даден организъм, с 307 гласа „за“, 263 „против“ и 41 „въздържал се“.

Целта е да се направи хранителната система по-устойчива и издръжлива чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на климата, устойчиви на вредители и дават по-високи добиви или изискват по-малко торове и пестициди.

Понастоящем всички растения, получени чрез NGT, са предмет на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Депутатите са съгласни с предложението да има две различни категории и два набора от правила за инсталациите за NGT. NGT растения, считани за еквивалентни на конвенционалните (NGT 1 растения), ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, докато други NGT растения (NGT 2 растения) ще трябва да следват по-строги изисквания. Евродепутатите искат да запазят задължителното етикетиране на продукти от заводи NGT 1 и NGT 2.

Членовете на ЕП също са съгласни, че всички NGT растения трябва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане и искат Комисията да докладва как се развива възприятието на потребителите и производителите за новите техники, седем години след влизането им в сила.

 

NGT 1 растения

За инсталациите за NGT 1 членовете на ЕП искат да променят размера и броя на модификациите, необходими за инсталацията за NGT, за да се счита за еквивалентна на конвенционалните инсталации. За да се гарантира прозрачност, евродепутатите се съгласяват да създадат публичен онлайн списък на всички инсталации NGT 1.

 

NGT 2 растения

За растенията NGT 2 евродепутатите са съгласни да запазят повечето от изискванията на законодателството за ГМО, което е сред най-строгите в света, включително процедурата за разрешаване.

За да стимулират тяхното възприемане, евродепутатите се съгласяват да ускорят процедурата за оценка на риска за инсталациите NGT 2, които се очаква да допринесат за по-устойчива хранително-вкусова система, но подчертават, че трябва да се спазва така нареченият принцип на предпазливост.

 

Забрана на всички патенти, подадени за NGT растения

Депутатите искат пълна забрана на патентите за всички NGT растения, растителен материал, части от тях, генетична информация и характеристики на процеса, които съдържат, за да се избегнат правни несигурности, увеличени разходи и нови зависимости за фермерите и животновъдите. Те също така изискват доклад до юни 2025 г. относно въздействието на патентите върху достъпа на развъдчиците и фермерите до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС относно правата върху интелектуалната собственост.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Джесика Полфярд (ЕНП, Швеция) каза: „NGT са от решаващо значение за укрепване на продоволствената сигурност на Европа и за екологизиране на нашето селскостопанско производство. Новите правила ще позволят разработването на подобрени сортове растения, които могат да осигурят по-високи добиви, да бъдат устойчиви на климата или които изискват по-малко торове и пестициди. Надявам се държавите-членки скоро да приемат позицията си, за да можем да приемем новите правила преди европейските избори и да дадем на фермерите инструментите, от които се нуждаят за зеления преход."

 

Следващи стъпки

Парламентът вече е готов да започне преговори с държавите-членки на ЕС по окончателния закон.

 

Заден план

Европейският орган за безопасност на храните оцени потенциалните проблеми, свързани с безопасността на NGT. Няколко NGT продукта вече са или са в процес на предлагане на пазара извън ЕС (напр. банани във Филипините, които не покафеняват, с потенциал за намаляване на хранителните отпадъци и емисиите на CO2).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев