Президентът Йоханис: „Трябва да застанем до Украйна и нейния народ“

Румънският президент Клаус Йоханис по време на обръщението си „Това е Европа“ © Европейски съюз, 2024 г. – ЕП
07.02.2024 / 19:47

Румънският президент Клаус Йоханис подчерта пред парламента в сряда значението на действията на ЕС, основани на единство, солидарност, сплотеност и върховенство на закона.

 

Продължаването на подкрепата за Украйна трябва да бъде сред ключовите приоритети на ЕС, според румънския президент. „Трябва да застанем до Украйна и нейния народ“, подчерта той, добавяйки, че защитата на демокрацията, териториалната цялост и суверенитет, както и основаният на правила международен ред не може да бъде предмет на „умора от солидарност“.

По време на обръщението си, част от поредицата дебати на Парламента „Това е Европа“, президентът Йоханис каза, че неговата страна е един от най-добрите примери за преобразуващата сила на ЕС, който донесе неоспорими и конкретни ползи на румънските граждани и е силен защитник на координирани действия.

„Разширяването на нашето европейско семейство чрез приемане на нови членове само ще укрепи Съюза“, каза той, имайки предвид историческите решения, взети от Европейския съвет през декември 2023 г. относно Република Молдова, Украйна, Босна и Херцеговина и Грузия. Разширяването е съществена част от стратегическия отговор на ЕС на геополитическото развитие, добави той, и ключова инвестиция в траен мир, стабилност и демокрация.

Президентът Йоханис също повтори, че ЕС трябва да остане зона на свободно движение и призова за пълното присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство възможно най-скоро, което позволява на страната да допринесе конкретно за консолидирането на сигурността на ЕС.

 

Реакции на евродепутатите

Мнозинството от евродепутатите повториха призива си за пълно присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение и признаха подкрепата и солидарността, показани от румънците към украинските бежанци. Евродепутатите също така подчертаха важността на тазгодишните европейски избори, необходимостта от продължаване на борбата срещу корупцията и чуждестранната намеса и защитата на ценностите на ЕС.

 

Заден план

Това беше тринадесетият пленарен дебат „Това е Европа“ и първият през 2024 г. През 2023 г. евродепутатите изслушаха министър-председателя на България Николай Денков (22 ноември), президента на Кипър Христодулидес (13 юни), канцлера на Германия Олаф Шолц (9 май), министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел (19 април) и президентът на Литва Гитанас Науседа (14 март). Лидерите на ЕС, които участваха в тази поредица от дебати през 2022 г., бяха естонският министър-председател Кая Калас, италианският министър-председател Марио Драги, ирландският министър-председател Мишел Мартин, хърватският премиер Андрей Пленкович, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, финландският министър-председател Сана Марин и словенският премиер Министър Робърт Голоб.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев