Парламентът е загрижен за много сериозни заплахи за ценностите на ЕС в Гърция

Европейски парламент
07.02.2024 / 20:09

Европейският парламент алармира в сряда за няколко тревожни събития в Гърция, заплашващи върховенството на закона, и призова Комисията да действа.

 

В резолюция, приета с 330 гласа „за“, 254 „против“ и 26 „въздържал се“, евродепутатите изразяват сериозна загриженост относно много сериозни заплахи за демокрацията, върховенството на закона и основните права в страната.

 

Свобода на медиите

По отношение на медийния плурализъм и безопасността на журналистите евродепутатите се оплакват от липсата на напредък в разследването на убийството на Джордж Караиваз през април 2021 г. Те осъждат, че журналистите са обект на физически заплахи и словесни атаки (също от високопоставени политици), нарушения на неприкосновеността на личния им живот с шпионски софтуер и съдебни дела за злоупотреба – включително от обкръжението на министър-председателя. Парламентът също така има опасения относно независимостта на националния аудиовизуален регулаторен орган, концентрацията на медиите в ръцете на олигарси и разпределението на държавни субсидии.

 

Шпионски софтуер

Парламентът осъжда инструментализирането на „заплахи за националната сигурност“ за подслушване на политически опоненти, включително евродепутати. В отговор на т. нар. „Predatorgate“ евродепутатите настояват демократичните гаранции да бъдат засилени и призовават за ефективни разследвания с помощта на Европол. Те искат да се отмени законодателството, което поставя разузнавателните служби под прекия контрол на министър-председателя. Резолюцията изразява загриженост относно прехвърлянето на разследването на друг прокурор и политическия натиск, сплашването и тормоза на служители, които контролират правителството.

 

Полицейско насилие, малтретиране на мигранти, проверки и баланси

Парламентът също така посочва прекомерната употреба на сила от страна на полицията и недостатъчното качество на последващите разследвания и съдебни решения, предполагаемата корупция, продължителността на съдебните производства и възможните конфликти на интереси, включително полицейско проникване от организирана престъпност.

Отношението към мигрантите и системното отблъскване тревожат членовете на ЕП, както и атаките срещу гражданското общество, особено клеветническите кампании и съдебният тормоз срещу активисти за правата на човека. Депутатите подозират липса на политическа безпристрастност в парламентарното разследване на катастрофата с влака Tempi – причинила десетки смъртни случаи през февруари 2023 г. – и са загрижени за отказа на проправителственото парламентарно мнозинство да проведе разследване срещу двама бивши министри на транспорта, както беше поискано от Прокуратурата на ЕС.

С оглед на всичко това Комисията следва да използва пълноценно наличните инструменти за справяне с нарушенията на ценностите на ЕС в Гърция, включително оценка на използването на средствата на ЕС съгласно Регламента за общоприложимите разпоредби в съответствие с Хартата на основните права, от една страна , и във връзка с неизпълнението на решения от европейските съдилища в съответствие с Регламента за върховенството на закона с условия.

 

Заден план

Евродепутатите многократно изразиха загриженост относно състоянието на медийната свобода в Гърция въз основа на Платформата за безопасност на журналистите на Съвета на Европа и Световния индекс за свобода на пресата. Освен това индексът за възприятие на корупцията за 2023 г. показва обезпокоителен спад по въпроси, свързани с върховенството на закона.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев