Депутатите приемат нови правила за ограничаване на излагането на вредни вещества на работното място

Европейски парламент
07.02.2024 / 20:18

В сряда парламентът прие нови гранични стойности на експозиция за олово за първи път от четиридесет години и за диизоцианати за първи път.

 

В ЕС приблизително 50 000 до 150 000 работници са изложени на олово и 4,2 милиона работници на диизоцианати всяка година. Новият закон, вече съгласуван с държавите-членки и приет днес с 589 гласа „за“, 10 гласа „против“ и 40 „въздържал се“, ще защити здравето на работниците по-ефективно чрез намаляване на границите на експозиция на тези вещества.

И двете вещества се използват широко за обновяване на сгради и за производство на батерии, вятърни турбини и за по-леки електрически превозни средства. Като ограничава излагането им на тези химикали, ЕС защитава работещите в зеления преход.

Граничните стойности за олово са актуализирани за първи път от 1982 г.

Излагането на олово може да засегне плодовитостта на жените и мъжете и развитието на плода. Може също така да увреди нервната система, бъбреците и да причини високо кръвно налягане.

Новите граници, актуализирани за първи път от 1982 г., ще бъдат определени на по-малко от една четвърт от настоящите стойности: границата на професионална експозиция ще бъде определена на 0,03 mg/m3, а биологичната гранична стойност на 15 µg/100 ml.

Европейската комисия ще трябва да преразгледа тези ограничения в рамките на пет години, за да защити по-добре работничките в детеродна възраст, като вземе предвид най-новите научни данни.

 

За първи път гранични стойности за диизоцианати

Диизоцианатите са вредни за здравето на работниците; те са една от най-честите причини за професионална астма и могат да причинят алергични реакции.

Новият закон определя границата на професионална експозиция за диизоцианати на 6 µg NCO/m3 (максималната концентрация, на която може да бъде изложен работник по време на осемчасов работен ден) и на 12 µg NCO/m3 за краткотрайна експозиция (т.е. период от 15 минути). Европейската комисия ще преразгледа тези граници до 2029 г.

 

Предишна експозиция на олово

Някои работници са били изложени на олово в продължение на няколко години и са натрупали нива на олово в кръвта доста над всяка нова гранична стойност. За да се защити по-стабилно здравето на тези работници, ще трябва редовно да се извършват медицински прегледи, за да се види дали могат да продължат да изпълняват задачи, които включват излагане на олово.

 

Цитат

Николай Вилумсен (Левицата, Дания), водещ евродепутат по досието, каза: „Днес постигнахме реални и конкретни резултати, които ще бъдат усетени от милиони. Не всеки ден можем да осигурим по-добра работна среда за повече от четири милиона служители. В допълнение, той демонстрира как можем да гарантираме, че зеленият преход е социално справедлив – истинска стъпка напред в защитата на работниците.“

 

Следващи стъпки

Съветът също ще трябва официално да одобри текста преди публикуването му в Официален вестник на ЕС и влизането му в сила.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев