Евродепутатите осъждат непрекъснатите руски усилия за подкопаване на европейската демокрация

Европейски парламент
09.02.2024 / 09:37

Евродепутатите предупреждават за избрани политици и партии в Европа, които съзнателно служат на интересите на Москва, подкопавайки единството и демокрацията на ЕС.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 433 гласа „за“, 56 „против“ и 18 „въздържали се“, Парламентът изразява пълното си възмущение и сериозна загриженост относно непрекъснатите усилия на Русия да подкопае европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация.

Тъй като Кремъл се опитва да посее разделение между европейските граждани, текстът подчертава как Москва вербува някои евродепутати като „агенти за влияние“ и е създала зависими отношения с определени европейски политически партии, включително чрез финансиране, които след това действат като усилватели на руската пропаганда и служи на интересите на Русия.

Изразявайки дълбока загриженост относно неотдавнашните съобщения в медиите, че латвийският евродепутат Татяна Жданока е действала като информатор на руската служба за сигурност ФСБ, резолюцията подчертава, че е наложително както Европейският парламент, така и латвийските власти да проучат задълбочено случая, за да определят подходящи санкции и наказателно производство. В същото време резолюцията посочва и други случаи на евродепутати, съзнателно обслужващи интересите на Русия, включително чрез фалшиви мисии за наблюдение на избори в окупираните от Русия територии.

 

Русия, насочена към различни страни от ЕС

Позовавайки се на редовните разкрития в цяла Европа от много години, евродепутатите са възмутени, че Русия, често в нарушение на законодателството на държавите-членки на ЕС, е намерила начини да предостави значително финансиране на политически партии, политици, длъжностни лица и движения в няколко демократични държави, за да се намеси и да спечели влияние в техните демократични процеси. Това включва даване на банкови заеми, покупка и търговски споразумения и улесняване на финансови дейности. Текстът също така изброява примери за скорошни опити за руски изводи в различни страни, включително предоставяне на разкази на крайнодесни политически партии и актьори в Германия и Франция с цел подкопаване на обществената подкрепа за Украйна, но също и в Словакия. Евродепутатите също са загрижени за широко разпространената дезинформация и незаконното съдържание, разпространявано в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Разглеждайки подкрепата на Москва за сепаратистките движения в Европа, евродепутатите са изключително загрижени за предполагаемите отношения между каталунските сепаратисти, включително представителите на регионалното каталунско правителство, както и бившия регионален президент и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, от една страна, и руската администрация от другият. Парламентът иска случаите, свързани с контактите между въпросните каталунски евродепутати и руски представители, да бъдат отнесени до Консултативния комитет за поведението на членовете на Европейския парламент за по-нататъшен контрол.

Резолюцията също така отбелязва, че руската намеса в Каталуния би била част от по-широка руска стратегия за насърчаване на вътрешна дестабилизация и разединение на ЕС. Парламентът също така призовава съответните съдебни органи да предприемат ефективни разследвания на връзките на евродепутати, за които се твърди, че са свързани с Кремъл.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев