Нарушения на правата на човека в Беларус, Иран и Нигерия

Европейски парламент
09.02.2024 / 09:45

В четвъртък Европейският парламент прие три резолюции по въпросите на човешките права в Беларус, Иран и Нигерия.

 

Нова вълна от масови арести в Беларус на опозиционни активисти и членове на техните семейства

Депутатите остро осъждат неотдавнашната вълна от масови арести в Беларус и призовават нелегитимния режим на Лукашенко да спре репресиите, напомняйки на режима за неговите международни задължения. Парламентът призовава за незабавно, безусловно освобождаване и обезщетение на повече от 1400 политически затворници, както и на техните семейства и други произволно задържани лица.

Парламентът призовава ЕС и международната общност да не признават резултатите от парламентарните и местните „избори“ в Беларус поради липсата им на прозрачност, свобода и честност, евродепутатите искат от шефа на външната политика на ЕС Борел и държавите-членки да наложат по-строги санкции на режима и санкциите на лицата, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека.

Евродепутатите казват, че жертвите на режима се нуждаят от подкрепа чрез специални инструменти, позволяващи им да получат визи за ЕС и разрешения за пребиваване, както и в случаи на липса на гражданство. Те искат да превърнат проверката на ситуацията с правата на човека в Беларус от Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в напълно независим механизъм за разследване и да поддържат мандата на специалния докладчик на ООН за правата на човека в Беларус, като същевременно укрепват отчетност чрез извънтериториална и универсална юрисдикция.

Текстът беше приет с 459 гласа "за", 14 "против" и 33 "въздържал се". Пълната резолюция ще бъде достъпна тук (08.02.2024 г.).

 

Увеличен брой екзекуции в Иран, по-специално случаят с Мохамед Гобадлу

Парламентът потвърждава продължаващата си подкрепа за движението „Жена, живот, свобода“ в Иран, лауреат на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г., и категорично осъжда екзекуциите на мирни демонстранти , включително Мохамад Гобадлу.

Евродепутатите призовават Иран да смекчи всички смъртни присъди и напълно да премахне смъртното наказание и напълно подкрепят кампанията за премахване, започната от лишения от свобода носител на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади. Парламентът иска безусловно и незабавно освобождаване на всеки произволно осъден на смърт и на всички затворници на съвестта, включително граждани на ЕС, включително Ахмадреза Джалали и Йохан Флодерус.

В резолюцията се повтаря призивът за нова стратегия на ЕС за Иран, която да включва акцент върху противодействието на дипломацията на заложниците. Съветът трябва да наложи повече санкции на ЕС на длъжностни лица и организации, замесени в сериозни нарушения на правата на човека, включително върховния лидер, президента и главния прокурор, добавят евродепутатите, и трябва да определи Корпуса на гвардейците на ислямската революция за терористична организация.

Държавите-членки трябва да започнат наказателни разследвания срещу длъжностни лица, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека, включително под универсална юрисдикция, и да подкрепят подновяването на мандатите на специалния докладчик на ООН за Иран и независимата международна мисия за установяване на факти на предстоящата сесия на Съвета на ООН по правата на човека. Евродепутатите също така призовават държавите-членки да улеснят визите, убежището и спешните помощи за хората, бягащи от Иран.

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Пълната резолюция ще бъде достъпна тук (08.02.2024 г.).

 

Скорошни атаки на Бъдни вечер в щата Плато в Нигерия

Парламентът категорично осъжда нападението от въоръжени лица срещу повече от 160 села в щата Плато в Нигерия, което доведе до смъртта на над 335 души, включително най-малко 200 членове на християнски общности, между 23 и 25 години декември 2023 г.

Атаките бяха резултат от ескалиращи религиозни, етнически и междуобщностни конфликти, особено в Средния пояс на страната, който преживява конфликт между фермери и номадски пастири за земя и водни ресурси.

Членовете на ЕП казват, че нигерийското правителство трябва да предприеме действия срещу войнствени ислямистки групи, като предупреждават, че конфликтът може да бъде използван за разпространение на религиозна омраза, като същевременно признават ролята на изменението на климата. Те насърчават специалния представител на ЕС за правата на човека да посети Нигерия и приветстват обявяването през октомври 2023 г. на пакет от 900 милиона евро Global Gateway за страната.

Парламентът иска задълбочено, независимо разследване на атаките по Коледа и настоятелно призовава всички хуманитарни участници да гарантират, че са отделени достатъчно ресурси за справяне с кризата, която причини безпрецедентен брой смъртни случаи, наранявания и разселвания.

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Пълната резолюция ще бъде достъпна тук (08.02.2024 г.).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев