Венецуела: Евродепутатите осъждат атаките срещу кандидата за президент на опозицията

Европейски парламент
09.02.2024 / 09:56

Евродепутатите остро осъждат атаките срещу опозицията във Венецуела и намесата на режима на Николас Мадуро в изборния процес.

 

Решението на Върховния съд на Венецуела да дисквалифицира МарияКорина Мачадо няма законови основания и тя продължава да има право да се кандидатира за изборите, посочва парламентът в своята резолюция, приета в четвъртък с 446 гласа „за“, 21 „против“ и 32 „въздържал се“. Текстът също така остро осъжда опитите да се попречи на други опозиционни политици, като Енрике Каприлес, да заемат публични длъжности.

 

Спазването на споразумението от Барбадос може да бъде повратна точка към демокрацията

Евродепутатите осъждат атаките, предполагаемите насилствени изчезвания, арестите и заповедите за арест срещу опозицията, гражданското общество, защитниците на правата на човека и журналистите, както и намесата на режима на Николас Мадуро в изборния процес.

Режимът на Мадуро е в явно нарушение на споразумението, подписано миналата година в Барбадос от представители на венецуелското правителство и опозицията, за провеждане на свободни и честни президентски избори през 2024 г. Преследванията трябва да спрат незабавно, казват евродепутатите. Ако всички точки от споразумението от Барбадос бяха спазени, изборите във Венецуела през 2024 г. биха могли да отбележат повратна точка от корумпирана автокрация към връщане към демокрация, подчертават те.

 

Санкциите срещу режима да бъдат увеличени

Парламентът призовава държавите-членки на ЕС да затегнат съществуващите санкции срещу режима на Мадуро, докато не демонстрира ясен и постоянен ангажимент да спазва основните демократични стандарти, върховенството на закона и правата на човека. Евродепутатите призовават за по-нататъшни целенасочени санкции съгласно Глобалния режим на санкции за правата на човека на ЕС (Закон Магнитски) срещу съдиите от Върховния съд на Венецуела и членове на венецуелските сили за сигурност, замесени в системни злоупотреби срещу опоненти на правителството.

Евродепутатите настояват, че ЕС няма да обмисля изпращането на мисия за наблюдение на избори във Венецуела, докато няма ясни и надеждни гаранции, че споразумението от Барбадос и изборната пътна карта се спазват в тяхната цялост.

Освен ако на Мария Корина Мачадо не бъде позволено да участва в изборите и препоръките на мисията за наблюдение на изборите на ЕС от 2021 г. не се изпълняват правилно, изборите и резултатите от тях няма да бъдат признати, предупреждават евродепутатите.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев