Морска безопасност: споразумение за по-строги мерки за спиране на замърсяването от корабоплаването

Европейски парламент
16.02.2024 / 12:37

Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха неофициално споразумение за разширяване на съществуващата забрана за изхвърляне на нефтени разливи от кораби, така че да включи канализацията и боклука.

 

В четвъртък съзаконодателите на ЕС се съгласиха предварително да актуализират правилата на ЕС за предотвратяване на замърсяване от кораби в европейските морета и да гарантират, че извършителите ще бъдат глобени.

 

Забрана на повече видове разливи от кораби

Съгласно сделката настоящият списък на веществата, забранени за изхвърляне от кораби, като масло и вредни течни вещества, сега ще включва изхвърлянето на отпадни води, боклук и остатъци от скрубери.

Депутатите успяха да осигурят задължение за ЕС да преразгледа правилата пет години след транспонирането им в националното законодателство, за да прецени дали морските пластмасови отпадъци, загубата на контейнери и разливите на пластмасови пелети от кораби също трябва да бъдат санкционирани.

 

По-стабилна проверка

Евродепутатите гарантираха, че страните от ЕС и Комисията ще съобщават повече за инциденти със замърсяване, най-добри практики за справяне със замърсяването и последващи мерки, след предупреждения от европейската сателитна система за разливи на петрол и откриване на кораби, CleanSeaNet. За да се предотврати разпръскването на незаконното изхвърляне и следователно да стане неоткриваемо, съгласуваният текст предвижда цифрова проверка на всички сигнали на CleanSeaNet с висока степен на сигурност и цел за проверка на поне 25% от тях от компетентните национални органи.

 

Ефективни наказания

Държавите от ЕС ще трябва да въведат ефективни и възпиращи глоби за кораби, нарушаващи тези правила, докато наказателните санкции бяха разгледани в отделно законодателство, което евродепутатите вече договориха с правителствата на ЕС миналия ноември. Според предварителната сделка страните от ЕС няма да определят толкова ниски санкции, които да не гарантират възпиращия им характер.

 

Цитат

Докладчикът на ЕП Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния) каза: „Осигуряването на здравето на нашите морета изисква не само законодателство, но и строго прилагане. Държавите-членки не трябва да се отклоняват от задължението си да опазват нашата морска среда. Нуждаем се от концентрирани усилия, като използваме напреднали технологии като сателитно наблюдение и инспекции на място, за да премахнем ефективно незаконните зауствания. Санкциите трябва да отразяват сериозността на тези нарушения, като действат като истинско възпиращо средство. Нашият ангажимент е ясен: по-чисти морета, по-строга отчетност и устойчиво морско бъдеще за всички.“

 

Следващи стъпки

Предварителната сделка все още трябва да бъде одобрена от Съвета и Парламента. Държавите от ЕС ще разполагат с 30 месеца, за да транспонират новите правила в националното законодателство и да се подготвят за тяхното прилагане.

 

Заден план

Споразумението за преразглеждане на директивата относно замърсяването от кораби е част от пакета за морска безопасност, представен от Комисията през юни 2023 г. Пакетът има за цел да модернизира и засили морските правила на ЕС за безопасност и предотвратяване на замърсяването.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев