Как фирмите от ЕС могат да валидират своите екологични твърдения

Европейски парламент
16.02.2024 / 12:53

Комисиите за вътрешен пазар и околна среда приеха в сряда своята позиция относно правилата за това как фирмите могат да валидират своите екологични маркетингови твърдения.

 

Така наречената директива за зелени искове допълва вече одобрената забрана на ЕС за зелено измиване. Той определя какъв вид информация трябва да предоставят компаниите, за да оправдаят своите екологични маркетингови твърдения в бъдеще. Той също така създава рамка и крайни срокове за проверка на доказателства и одобряване на искове и уточнява какво се случва с компаниите, които нарушават закона.

 

Система за проверка и наказания

Членовете на ЕП се съгласиха с Комисията, че компаниите трябва да подават за одобрение всякакви бъдещи екологични маркетингови твърдения, преди да ги използват. Претенциите ще се оценяват от акредитирани проверяващи в рамките на 30 дни, съгласно приетия текст. Компаниите, които нарушават правилата, могат да бъдат изключени от обществени поръчки, да загубят приходите си и да бъдат изправени пред глоба от най-малко 4% от годишния си оборот.

Комисията трябва да състави списък с по-малко сложни твърдения и продукти, които биха могли да се възползват от по-бърза или по-проста проверка, казват евродепутатите. Той също така трябва да реши дали екологичните твърдения за продукти, съдържащи опасни вещества, трябва да останат възможни. Евродепутатите също се съгласиха, че микропредприятията трябва да бъдат изключени от новите задължения, а МСП трябва да получат една допълнителна година, преди да приложат правилата.

 

Въглеродни компенсации и сравнителни претенции

Депутатите потвърдиха неотдавнашната забрана на ЕС за екологични претенции, основани единствено на така наречените схеми за компенсиране на въглеродни емисии. Сега те уточняват, че компаниите все още могат да споменават схеми за компенсиране, ако вече са намалили емисиите си възможно най-много и използват тези схеми само за остатъчни емисии. Въглеродните кредити на схемите трябва да бъдат сертифицирани, както е установено в Рамката за сертифициране на премахване на въглерод.

Специални правила ще се прилагат и за сравнителни твърдения (т.е. реклами, сравняващи две различни стоки), включително ако двата продукта са произведени от един и същи производител. Сред другите разпоредби компаниите трябва да демонстрират, че са използвали едни и същи методи за сравняване на съответните аспекти на продуктите. Освен това твърденията, че продуктите са били подобрени, не могат да се основават на данни, които са на повече от пет години.

 

Цитат

Докладчикът на парламента Андрус Ансип (Renew, EE) за комисията по вътрешния пазар каза: „Проучванията показват, че 50% от екологичните твърдения на компаниите са подвеждащи. Потребителите и предприемачите заслужават прозрачност, правна яснота и равни условия на конкуренция. Търговците са готови да платят за това, но не повече, отколкото печелят от него. Доволен съм, че решението, предложено от комисиите, е балансирано, внася повече яснота за потребителите и в същото време в много случаи е по-малко натоварващо за бизнеса от решението, първоначално предложено от Комисията.“

Докладчикът на парламента Сайръс Енгерер (S&D, MT) от комисията по околна среда каза: „Време е да сложим край на зеленото измиване. Нашето споразумение по този текст слага край на разпространението на измамни екологични твърдения, които са мамили потребителите твърде дълго. Той също така гарантира, че фирмите разполагат с правилните инструменти за възприемане на истински практики за устойчивост. Европейските потребители искат да направят екологичен и устойчив избор и всички, които предлагат продукти или услуги, трябва да гарантират, че техните екологични твърдения са научно потвърдени.

 

Следващи стъпки

Проектодокладът беше приет с 85 гласа „за“, 2 „против“ и 14 „въздържал се“. Сега той ще бъде подложен на гласуване на предстояща пленарна сесия и ще съставлява позицията на Парламента на първо четене (най-вероятно през март). Досието ще бъде проследено от новия парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев