Замърсяване на въздуха: Договорете се със Съвета за подобряване на качеството на въздуха

Европейски парламент
21.02.2024 / 11:41

Новият закон има за цел да намали замърсяването на въздуха в ЕС, за да постигне чиста и здравословна околна среда за гражданите, както и нулево замърсяване на въздуха до 2050 г.

 

Във вторник преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно политическо споразумение относно нови мерки за гарантиране, че качеството на въздуха в ЕС не е вредно за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието с цел премахване на замърсяването на въздуха до 2050 г.

 

По-строги стандарти и цели за качество на въздуха

Новите правила определят по-строги граници и целеви стойности за 2030 г. в сравнение с настоящите правила за няколко замърсители, включително прахови частици (PM2,5, PM10), NO2 (азотен диоксид) и SO2 (серен диоксид). За двата замърсителя с най-голямо документирано въздействие върху човешкото здраве, PM2,5 и NO2, годишните пределно допустими стойности трябва да бъдат намалени повече от наполовина от 25 µg/m³ на 10 µg/m³ и от 40 µg/m³ на 20 µg/m³ съответно. Ще има и повече точки за вземане на проби за качеството на въздуха в градовете. Стандартите за качество на въздуха се преразглеждат до 31 декември 2030 г. и най-малко на всеки пет години след това и по-често, ако това става ясно от нови научни открития, като например преразгледаните Насоки за качеството на въздуха на Световната здравна организация (СЗО).

Ще бъде възможно държавите-членки да поискат крайният срок до 2030 г. за постигане на граничните стойности за качеството на въздуха да бъде отложен с до десет години, ако са изпълнени специфични условия, включително когато необходимите намаления могат да бъдат постигнати само чрез подмяна на значителна част от съществуващи битови отоплителни системи, причиняващи превишения на замърсяването.

 

По-добра защита на гражданите и достъп до правосъдие

Съзаконодателите се споразумяха да направят фрагментираните понастоящем индекси за качество на въздуха в ЕС сравними, ясни и публично достъпни. Тези индекси също така ще предоставят информация относно симптомите, свързани с пикове на замърсяване на въздуха и свързаните рискове за здравето за всеки замърсител, включително информация, съобразена с уязвимите групи, както е поискано от Парламента.

Беше договорено също, че засегнатите граждани и екологични НПО трябва да получат достъп до правосъдие, за да оспорят прилагането на тази директива в държавите-членки, и че гражданите трябва да имат право на обезщетение, когато здравето им е било увредено поради нарушаване на новите национални правила.

 

Планове и пътни карти за качеството на въздуха

В допълнение към плановете за качество на въздуха, изисквани за онези държави от ЕС, които надвишават ограниченията, всички държави-членки ще трябва да създадат пътни карти за качеството на въздуха до 31 декември 2028 г., които определят краткосрочни и дългосрочни мерки за спазване на новите гранични стойности за 2030 г., както е предложено от парламент.

 

Цитат

След постигането на сделката докладчикът Хави Лопес (S&D, ES) каза: „Днешното споразумение е важна стъпка в нашите продължаващи усилия да гарантираме по-чисто и по-здравословно бъдеще за всички европейци. Парламентът изигра решаваща роля в преразглеждането на остарелите стандарти на ЕС за качество на въздуха, някои от които бяха на 15 до 20 години, като се съсредоточи върху подобрен мониторинг на качеството на въздуха в близост до големи източници на замърсяване, защитавайки по-стабилно чувствителното и уязвимо население и гарантирайки, че местните власти имат подкрепа, от която се нуждаят, за да наложат ефективно новите стандарти.“

 

Следващи стъпки

Сделката все още трябва да бъде приета от Парламента и Съвета, след което новият закон ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно. След това страните от ЕС ще разполагат с две години, за да приложат новите правила.

 

Заден план

Замърсяването на въздуха продължава да бъде екологична причина номер едно за ранна смърт в ЕС, с около 300 000 преждевременни смъртни случаи годишно (проверете тук, за да видите колко чист е въздухът в европейските градове). През октомври 2022 г. Комисията предложи преразглеждане на правилата на ЕС за качеството на въздуха с по-амбициозни цели за 2030 г. за постигане на целта за нулево замърсяване до 2050 г. в съответствие с Плана за действие за нулево замърсяване.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев