Министър Шалапатова участва в международен форум за уменията на бъдещето, организиран от ОИСР

................................................
22.02.2024 / 20:55

Уменията на бъдещето са тези, които ни правят хора. Около този извод се обединиха делегациите от 36 страни на двудневния глобален форум “Умения за бъдещето: Да изградим мостове към нови възможности” на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Брюксел, Белгия.

Изправени пред предизвикателствата на дигиталния и зеления преход, и на пазар на труда, диктуван от изкуствения интелект, страните - членки на ОИСР, и държавите, които са в присъединителен етап, сред които и България, обсъдиха на високо ниво кои умения икономиките им идентифицират като крайно необходими за вече протичащите промени на техните местни и различните общи пазари.

В допълнение към уменията за анализиране и обработване на данни, социално-икономическите и комуникационни умения (напр. постоянство, последователност, способност за сътрудничество и владеене на емоциите) и метакогнитивните умения (напр. умението за самонаблюдение), лидерите отбелязаха и творческото мислене, съпричастността, грижовността, доброто самочувствие и умението да се водят успешни за всички страни преговори.

Българската делегация бе водена от министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и включваше заместник-министъра на образованието и науката Наталия Митева и представители на Центъра за развитие на човешките ресурси към МТСП и на Агенцията по заетостта.

“Всичко започва от най-ранното детско развитие. Това е и един от водещите приоритети на Министерството на труда и социалната политика, като смятам, че така залагаме основите на едно по-устойчиво общество, което да може да се справя с предизвикателствата на войни, епидемии, природни бедствия и политическа несигурност“, каза министър Шалапатова в едно от четирите си изказвания на форума.

„Вторият ни приоритет е развиването и позиционирането на България като център на средно- и високотехнологични иновации в пет тематични области, по което активно работи Министерството на иновациите и растежа, а ние в МТСП и МОН подкрепяме и подпомагаме процеса“, добави тя.

Министър Шалапатова подчерта ключовото значение на подкрепата за създаването на устойчива, модерна, динамична, приобщаваща и добре свързана в международен план екосистема на изследвания, иновации и предприемачество в България. Сред най-важните цели на МТСП тя посочи и обучението по дигитални компетенции с фокус върху целта: „България на високата добавена стойност, а не на ишлеметата и аутсорсинга, България на здрави, активни, свободни хора, които виждат пред себе си възможности във всяка възраст и които могат да управляват сами съдбата си“.

Тя посочи, че през декември 2023 г. България постави началото на мащабна програма за обучения по дигитални компетенции, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост, по която следва да бъдат обучени повече от половин милион души в рамките на две години. В допълнение, различните структури на МТСП предоставят възможности за обучения за придобиване и повишаване на квалификацията, за ключови компетентности, обучения на работното място (стажуване, чиракуване, дуално обучение, специфични обучения за конкретно работно място). За хората без образование ще се предоставя възможност за комбиниране на участие в обучение за ограмотяване с обучение по професия с първа степен на професионална квалификация.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев