Екологични престъпления: Евродепутатите приемат разширен списък с престъпления и санкции

Новият закон съдържа хармонизирани санкции за екологични престъпления, включително лишаване от свобода и глоби
27.02.2024 / 20:00

Във вторник парламентът одобри нови правила относно екологичните престъпления и свързаните с тях санкции.

 

Новата директива, съгласувана със Съвета на 16 ноември 2023 г., беше приета с 499 гласа „за“, 100 „против“ и 23 „въздържал се“. Той съдържа актуализиран списък с престъпления, включително незаконна търговия с дървен материал, изчерпване на водните ресурси, сериозни нарушения на законодателството на ЕС относно химикалите и замърсяване, причинено от кораби. Евродепутатите гарантират, че новите правила съдържат така нареченото квалифицирано престъпление, като мащабни горски пожари или широко разпространено замърсяване на въздуха, водата и почвата, което води до унищожаване на екосистема и следователно е сравнимо с екоцид.

 

Наказания, включително лишаване от свобода и глоби

Екологичните престъпления, извършени от физически лица и представители на компании, ще се наказват със затвор в зависимост от това колко дълготрайни, тежки или обратими са щетите. Квалифицираните престъпления могат да се наказват с осем години, причиняването на смърт на човек с десет години затвор, а останалите престъпления с до пет години лишаване от свобода.

От всички нарушители ще се изисква да възстановят увредената среда и да я компенсират. Те също могат да получат глоби. За компаниите глобите ще достигнат 3 или 5% от годишния им световен оборот или алтернативно 24 или 40 милиона евро в зависимост от естеството на престъплението. Държавите членки ще могат да решават дали да преследват престъпления, които не са извършени на тяхна територия.

 

Държавите членки да организират обучение и да събират данни

Депутатите настояха, че лицата, подаващи сигнали за екологични престъпления, трябва да получат подкрепа и помощ в контекста на наказателното производство. Евродепутатите също така гарантират, че държавите-членки ще организират специализирано обучение за полиция, съдии и прокурори, ще подготвят национални стратегии и ще организират кампании за повишаване на осведомеността за борба с екологичните престъпления. Данните, събрани от правителствата на ЕС за екологични престъпления, трябва да помогнат за по-доброто справяне с този проблем и Комисията да актуализира списъка редовно.

 

Цитат

След пленарното гласуване докладчикът на Европейския парламент Антониус Мандерс (ЕНП, Нидерландия) каза: „Крайно време е да се борим с трансграничните престъпления на ниво ЕС с хармонизирани и възпиращи санкции, за да предотвратим нови екологични престъпления. Съгласно това споразумение замърсителите ще плащат Нещо повече, това е голяма стъпка в правилната посока, че всяко лице на ръководна позиция в компания, отговорно за замърсяването, може да бъде държано отговорно, както и самият бизнес.С въвеждането на задължение за грижа няма къде в противен случай да се скрие зад разрешителни или законодателни вратички."

 

Следващи стъпки

Директивата ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще разполагат с две години, за да транспонират правилата в своите национални системи.

 

Заден план

Екологичните престъпления са четвъртата най-голяма престъпна дейност в света и са един от основните източници на доходи за организираната престъпност заедно с наркотици, оръжия и трафик на хора. Комисията представи предложение за укрепване на защитата на околната среда в ЕС чрез наказателното право през декември 2021 г. с цел справяне с нарастващия брой екологични престъпления.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев