Възстановяване на природата: Парламентът приема закон за възстановяване на 20% от сушата и морето на ЕС

Европейски парламент
27.02.2024 / 20:15

Новият закон поставя цел за ЕС да възстанови най-малко 20% от сухоземните и морските зони на ЕС до 2030 г. и всички екосистеми, които се нуждаят от възстановяване до 2050 г.

 

Законът на ЕС за възстановяване на природата, съгласуван с държавите-членки, ще възстанови влошените екосистеми във всички държави-членки, ще спомогне за постигането на целите на ЕС в областта на климата и биоразнообразието и ще подобри продоволствената сигурност.

За да постигнат общите цели на ЕС, държавите-членки трябва да възстановят най-малко 30% от местообитанията, обхванати от новия закон (от гори, пасища и влажни зони до реки, езера и коралови легла) от лошо в добро състояние до 2030 г., като се увеличат до 60 % до 2040 г. и 90 % до 2050 г. В съответствие с позицията на Парламента държавите от ЕС трябва да дават приоритет на зоните от Натура 2000 до 2030 г. След като бъдат в добро състояние, държавите от ЕС трябва да гарантират, че дадена зона няма да се влоши значително. Държавите-членки също ще трябва да приемат национални планове за възстановяване, в които подробно се описва как възнамеряват да постигнат тези цели.

 

Селскостопански екосистеми

За да подобрят биоразнообразието в селскостопанските екосистеми, страните от ЕС ще трябва да постигнат напредък по два от следните три показателя: индекс на тревните пеперуди; делът на земеделските земи с особености на ландшафта с голямо разнообразие; запасите от органичен въглерод в минералната почва на обработваемата земя. Трябва също да се предприемат мерки за увеличаване на индекса на обикновените птици в земеделските земи , тъй като птиците са добри индикатори за цялостното състояние на биоразнообразието.

Тъй като възстановяването на пресушените торфища е един от най-рентабилните начини за намаляване на емисиите в селскостопанския сектор, страните от ЕС трябва да възстановят най-малко 30% от пресушените торфища до 2030 г. (поне една четвърт трябва да бъдат повторно навлажнени), 40% до 2040 г. и 50% до 2050 г. (където най-малко една трета трябва да бъде повторно навлажнена). Повторното овлажняване ще остане доброволно за фермерите и частните собственици на земя.

Законът предвижда аварийна спирачка, както е поискано от парламента, така че целите за селскостопански екосистеми могат да бъдат преустановени при изключителни обстоятелства, ако значително намаляват земята, необходима за достатъчно производство на храни за консумация в ЕС.

 

Други екосистеми

Законът изисква и положителна тенденция по няколко показателя в горските екосистеми и допълнителни три милиарда дървета, които да бъдат засадени. Държавите-членки също така ще трябва да възстановят най-малко 25 000 км реки в свободно течащи реки и да гарантират, че няма нетни загуби в общата национална площ на градските зелени площи и градските корони на дърветата.

 

Цитат

След гласуването докладчикът César Luena (S&D, ES) каза: „Днес е важен ден за Европа, тъй като преминаваме от защита и опазване на природата към нейното възстановяване. Новият закон също така ще ни помогне да изпълним много от нашите международни екологични ангажименти. Регламентът ще възстанови деградиралите екосистеми, като същевременно зачита селскостопанския сектор, като дава гъвкавост на държавите-членки. Бих искал да благодаря на учените за предоставянето на научни доказателства и борбата с отричането на климата и на младите хора за това, че ни напомнят, че няма планета Б, нито план Б.“

 

Следващи стъпки

Договореното със страните членки споразумение беше прието с 329 гласа "за", 275 "против" и 24 "въздържал се".

Сега той също трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно.

 

Заден план

Над 80% от европейските местообитания са в лошо състояние. На 22 юни 2022 г. Комисията предложи закон за възстановяване на природата, който да допринесе за дългосрочното възстановяване на увредената природа в сухоземните и морските зони на ЕС, за постигане на целите на ЕС по отношение на климата и биоразнообразието и за изпълнение на международните ангажименти на ЕС, по-специално на UN Kunming -Монреалска рамка за глобално биоразнообразие. Според Комисията новият закон ще донесе значителни икономически ползи, тъй като всяко инвестирано евро ще доведе до поне 8 евро ползи.

Това законодателство отговаря на очакванията на гражданите относно защитата и възстановяването на биоразнообразието, ландшафта и океаните, както е изразено в предложения 2(1), 2(3), 2(4) и 2(5) от заключенията на Конференцията относно бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев