Страните-членки на ЕС постигнаха политическо споразумение относно препоръката на ЕК за пестене на газ

Европейски парламент
04.03.2024 / 16:17

Страните членки са постигнали политическо споразумение относно препоръката на Европейската комисия за продължаване на усилията за пестене на газ, информира БНР. Въпреки подобряването на енергийната сигурност на Съюза, все още е необходимо намаляване на търсенето, за да се гарантира наличието на достатъчно количество газ за съхранение през следващата зима. Държавите от ЕС се насърчават да поддържат тези усилия до 31 март следващата година, като целта е да се спестят най-малко 15% в сравнение със средното годишно потребление за периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2022 г.

Предложението на Комисията отчита различни фактори като десинхронизация, изолирани системи и ограничени възможности за взаимосвързване. Те също така препоръчват запазването на всички съществуващи мерки, предвидени в Регламента за намалено търсене, включително наблюдение и докладване на намалени нива на търсене по сектори. Комисията трябва да бъде информирана за всякакви допълнителни мерки, които могат да бъдат въведени.

Регламентът за намаленото търсене беше въведен като спешна мярка през 2022 г., като реакция на енергийната криза, причинена от руската инвазия в Украйна. Мерките бяха удължени с една година през март 2023 г. и трябваше да изтекат в края на месеца. Въпреки предстоящата отмяна, държавите членки искат да гарантират, че техните газови хранилища остават адекватно заредени в случай на прекъсвания на пазара. За тази цел е изключително важно да се поддържат подходящи нива на съхранение през зимните месеци.

Това политическо споразумение сега трябва да бъде официално одобрено от Съвета, което се очаква да се случи по-късно този месец.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев