Забраната за износ на инсулин ще продължи и през месец март

Инсулин - снимката е илюстративна
04.03.2024 / 17:13

Забраната за износ на инсулин ще продължи и през месец март, според изявление, направено на пресконференция в Министерство на здравеопазването. Участниците в пресконференцията бяха ресорният министър професор Христо Хинков, и заместник-министъра на здравеопазването професор Илко Гетов, магистър-фармацевт Богдан Кирилов и Владимир Афенлиев, който е директор на дирекцията "Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства" към НЗОК.

Професор Гетов подчерта, че Министерството на здравеопазването внимателно наблюдава и анализира фармацевтичния пазар в България. Той добави, че всяко взето решение се основава на данни, проверки и доказателства. Дори един сигнал за недостиг на лекарство е достатъчен, за да бъде удължена забраната за износ.

През февруари регионалните здравни инспекции проведоха проверки в 357 аптеки в цялата страна. Те откриха, че три инсулина имат нередовни доставки или забавяния в повече от две трети от областите в страната.

На 14 март 2024 г. предстои нотификация до Европейската комисия относно промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. След това промените могат да бъдат приети. Проектът предлага промени в търговията на едро и дребно с лекарства, паралелен внос и усъвършенстване на специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствата (СЕСПА).

В момента се формира и междуведомствена работна група, която включва представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Държавната агенция „Национална сигурност“ и „Информационно обслужване“ АД.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев