Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев
11.03.2024 / 09:12

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Държавният глава планира да проведе индивидуални срещи с представители на шестте парламентарни групи, за да обсъди възможностите Народното събрание да излъчи кабинет.

Консултациите идват пет дни след гласуването на оставката на правителството на Николай Денков и последвалите преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ относно потенциалното продължаване на тяхното съвместно управление. Президентът Радев критикува тези преговори, наричайки ги „демонстрации на мускули“ и „западни мускули на опозиционност“, които според него не се приемат добре от обществото.

ГЕРБ-СДС ще получи първи шанс да сформира правителство, следвани от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", които първоначално формираха правителството с участието на ГЕРБ-СДС и подкрепата на ДПС. След това президентът ще се консултира с представителите на ДПС. Останалите три формации от опозицията, Възраждане, БСП и Има такъв народ, ще бъдат изслушани в отделни срещи на следващия ден, съобщават от пресцентъра на Президентството.

След приключване на консултациите президентът ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев