БНБ пусна нова възпоменателна монета, посветена на 125-ата годишнина от рождението на известния български композитор Панчо Владигеров

...........................................
11.03.2024 / 09:47

Българската народна банка (БНБ) пусна нова медна възпоменателна монета в чест на 125-ата годишнина от рождението на известния български композитор Панчо Владигеров. Тази монета е част от колекционната серия „Български художници“, която включва различни известни личности от страната.

Номиналната стойност на монетата е 2 лева, но тя всъщност струва много повече - 54 лева. Това означава, че хората могат да купят тази специална монета за 54 лева, което я прави доста скъпа. Тиражът или броят на монетите, които са направени, е ограничен до 7000, така че не са много и може да са трудни за намиране.

На лицевата страна на монетата: горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея: на нотно петолиние е изписана номиналната стойност „2 ЛЕВА“ на два реда, а околовръст – надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ и годината на емисията „2024“.

На обратната страна на монетата е изобразен Панчо Владигеров, околовръст надпис ‒ „125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“.

Пускането на тази монета е начин да си спомним за живота и работата му.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: БНБ
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев