Евродепутатите се съгласиха да разширят търговската подкрепа за Молдова, да продължат работата по Украйна

Европейски парламент
13.03.2024 / 20:56

В сряда евродепутатите одобриха подновяването на мерките за либерализация на търговията за Молдова и промениха предложението за Украйна за засилване на предпазните мерки за фермерите в ЕС.

 

Парламентът гласува с 347 гласа „за“, 117 „против“ и 99 „въздържал се“ за изменение на предложението на Комисията за спиране на вносните мита и квоти върху украинския селскостопански износ за ЕС за още една година, от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г. Депутатите върнаха доклада на Комисията по международна търговия да започне преговори със Съвета.

Законодателството дава на Комисията правомощието да предприема бързи действия и да налага всички необходими мерки, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради внос от Украйна, включително аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти Депутатите гласуваха за изменение на предложението на Комисията за включване на по-чувствителни продукти и по-широка референтна дата за изчисляване на средните обеми.

Мерките за либерализиране зависят от зачитането от страна на Украйна на демократичните принципи, правата на човека, върховенството на закона и нейните устойчиви усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.

 

Подкрепа за Молдова

При отделно гласуване в сряда парламентът се съгласи с 459 гласа "за", 65 "против" и 57 "въздържал се", че всички оставащи мита върху вноса от Молдова трябва да бъдат суспендирани за още една година.

Незаконната военна агресия на Русия срещу Украйна засегна силно и Република Молдова, тъй като тя разчита в голяма степен на украинските транзитни маршрути и инфраструктура за собствения си износ. Мерките за либерализация на търговията позволиха на Молдова да пренасочи част от търговията си с останалия свят през ЕС. По-голямата част от молдовския износ вече се възползва от безмитен достъп до пазара на ЕС съгласно Споразумението за асоцииране.

 

Следващи стъпки

Що се отнася до Молдова, сега мерките ще трябва да бъдат официално одобрени от правителствата на ЕС. Новата наредба трябва да влезе в сила веднага след изтичането на настоящата наредба. Настоящото спиране изтича на 5 юни 2024 г. за Украйна и на 24 юли 2024 г. за Молдова. По Украйна евродепутатите ще започнат преговори със Съвета.

 

Заден план

Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, гарантира, че украинските предприятия имат преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам. Непосредствено след началото на руската агресивна война срещу Украйна, ЕС постави въведоха автономни търговски мерки (АТМ) през юни 2022 г., които позволяват безмитен достъп за всички украински продукти до ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през 2023 г. През януари Европейската комисия предложи митата и квотите за внос на украински и молдовски износ да бъдат спрени за още една година. Русия умишлено се е насочила към украинското производство на храни и съоръженията за износ в Черно море, за да подкопае икономиката на страната и да застраши глобалната продоволствена сигурност.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев