Парламентът приема своята позиция относно основната реформа на Митническия кодекс на ЕС

Европейски парламент
13.03.2024 / 21:05

Преразглеждането на реформата на Митническия кодекс на ЕС би променило начина, по който митническите органи работят, си сътрудничат с търговците и управляват стоките, които хората поръчват онлайн.

 

Митническият кодекс на ЕС се нуждае от цялостно преработване поради експоненциалния растеж на електронната търговия и много нови продуктови стандарти, забрани, задължения и санкции, които ЕС въведе през последните години. Реформата въвежда нови инструменти и въвежда по-опростени процеси, за да помогне на митническите органи да работят по-ефективно и да се съсредоточат върху проверката на най-рисковите стоки, пратки и търговци.

 

Нов подход към електронната търговия

Потребителите поръчват все повече стоки от трети страни онлайн. Тези стоки не отговарят непременно на стандартите и правните норми на ЕС за безопасност или екология. Освен това приблизително 65% от колетите, влизащи в ЕС, са умишлено занижени, което води до значителна загуба на приходи.

Новият регламент налага по-голяма отговорност на уеб платформите, които ще бъдат задължени да предоставят информация на митническите власти на ЕС в рамките на един ден за закупените стоки, които ще бъдат изпратени до ЕС. Това води до по-добър преглед на входящите пратки и позволява на митническите органи да насочват проверките си, като се фокусират върху стоки и търговци, които може да не отговарят на нормите на ЕС.

 

По-прости процедури за доверени партньори

Фирмите и търговците, които се съгласят да преминат през строги предварителни проверки и контрол, ще получат повече свободи в отношенията си с митническите власти по-късно. Най-надеждните компании биха получили статут на доверен търговец и след това биха могли да работят с минимални проверки и документи. Това от своя страна би позволило на митническите агенти да се съсредоточат вместо това върху по-рискови бизнеси и пратки.

 

Нови дигитални решения

Реформата създава нова ИТ платформа, наречена EU DataHub, като основен работен инструмент за всички европейски митнически органи. Бизнесът ще бъде по-лесен за комуникация и подаване на информация до властите. Митническите власти ще могат да анализират данните по-точно, включително с помощта на AI, за да им помогнат да проверят подозрителни несъответствия, потенциални данъчни измами и рискове, свързани например с определени компании или стоки.

 

Цитат

Докладчикът Deirdre Clune (ЕНП, Ирландия) каза: „Има критична необходимост от ревизирана митническа система на ЕС. Той не само трябва да гарантира безопасността и съответствието на стоките, влизащи в ЕС, но също така трябва да функционира с максимална ефективност за предприятията, работещи в рамките на единния пазар. Предложеният център за митнически данни е жизненоважна стъпка напред, но бързото му прилагане, заедно с други ключови реформи, е от съществено значение за справяне с нарастващите предизвикателства.“

 

Следващи стъпки

Позицията на парламента на първо четене беше приета с 486 гласа „за“, 19 „против“ и 97 „въздържал се“. Досието ще бъде проследено от новия парламент след европейските избори на 6-9 юни.

 

Заден план

Комисията представи предложението за реформа на Митническия кодекс на ЕС през май 2023 г. Пакетът съдържа три отделни правни акта: основният регламент, който установява Митническия кодекс на ЕС и Митническия орган на ЕС, регламент на Съвета относно опростено тарифно третиране за дистанционните продажби и премахване на прага за митнически облекчения и директива на Съвета относно специален режим за дистанционни продажби на стоки, внесени от трети страни и ДДС при внос. Парламентът е съзаконодател по първия.

С приемането на позицията си Парламентът отговаря на очакванията на гражданите ЕС да намали бюрокрацията, да се бори с фалшифицирането и нелоялната конкуренция и да консолидира единния пазар, както е изразено в предложения 12(17), 12(18) и 12(20) от заключения от Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев